Lionel Messi vs Cristiano Ronaldo: hun nalatenschap in Europa | bwin
Lionel Messi vs Cristiano Ronaldo: hun nalatenschap in Europa | bwin

Messi vs Ronaldo: wie is de beste?

Lionel Messi vs Cristiano Ronaldo. Twee namen die het Europese voetbal meer dan een decennium hebben gedomineerd. Twee wonderkinderen die de grenzen van wat mogelijk werd geacht in het voetbal hebben verlegd. Twee rivalen die eindeloze discussies hebben veroorzaakt over wie de beste was. Dit artikel heeft als doel hun respectieve carrières te verkennen, van hun veelbelovende begin tot hun laatste jaren in Europa, en hun blijvende impact op het voetbal te onderzoeken.

Begin van hun carrière

Lionel Messi begon zijn professionele carrière bij FC Barcelona in 2004. Vanaf jonge leeftijd toonde hij een buitengewone vaardigheid en precisie, wat snel de aandacht trok van het eerste elftal. In zijn vroege seizoenen demonstreerde Messi een ongeëvenaarde behendigheid in het manoeuvreren met de bal en het scoren van doelpunten, wat hem de bijnaam “La Pulga” opleverde. In 2009 won Messi al zijn eerste Ballon d’Or.

Cristiano Ronaldo begon zijn carrière in Europa bij Sporting Portugal, voordat hij de aandacht trok van Manchester United. In 2003 voegde hij zich bij de Engelse club, waar hij zijn talent onder leiding van Sir Alex Ferguson ontwikkelde. Zijn fysieke en technische vaardigheden, in combinatie met een ongelooflijk vermogen om doelpunten te maken, leverden hem de Ballon d’Or op in 2008.

Op het hoogtepunt van hun kunnen

Met FC Barcelona vestigde Messi een ongekende dominantie in Spanje en Europa. Van 2009 tot 2012 won Barcelona driemaal de Liga en twee keer de UEFA Champions League, grotendeels dankzij de significante bijdrage van Messi. In die periode won hij ook drie opeenvolgende Ballon d’Or-titels.

Ronaldo, nadat hij drie Premier League-titels en een Champions League-titel met Manchester United had gewonnen, sloot zich in 2009 aan bij Real Madrid. Bij de Madrileense club vertoonde Ronaldo uitzonderlijke vorm, met vier Ballon d’Or-titels en hielp het team twee La Liga-titels en vier Champions League-titels te winnen.

De rivaliteit Messi vs Ronaldo in Spanje

De periode van 2009 tot 2018 markeerde een intense rivaliteit tussen Messi en Ronaldo, aangewakkerd doordat ze speelden voor twee van de grootste rivaliserende clubs in Spanje: FC Barcelona en Real Madrid. Elke “El Clásico” was een gelegenheid voor deze twee voetbaltitans om zich met elkaar te meten, wat zorgde voor een ongekende spanning en anticipatie.

De rivaliteit strekte zich ook uit tot individuele onderscheidingen, waarbij beide spelers jaarlijks streden om de Ballon d’Or. Gedurende deze periode wonnen Ronaldo en Messi gezamenlijk bijna alle Ballon d’Or-titels, met uitzondering van 2010 en 2018.

Hun voortdurende strijd op en buiten het veld heeft voetbalfans over de hele wereld geboeid en markeerde een gouden tijdperk voor het Europese voetbal.

Ronaldo, le GOAT?

Het einde van hun carrière in Europa

Het einde van de Spaanse rivaliteit tussen Messi en Ronaldo begon toen Cristiano Ronaldo Real Madrid verliet en in 2018 naar Juventus ging. In het Italiaanse voetbal bleef Ronaldo schitteren, waarbij hij twee Serie A-titels won en de snelste speler in de geschiedenis van Juventus werd die 50 doelpunten in de competitie behaalde. Ondanks een team dat vaak bekritiseerd werd vanwege een gebrek aan ambitie in de Champions League, slaagde Ronaldo er altijd in om het verschil te maken, waarbij hij opnieuw zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen aan verschillende speelstijlen liet zien.

De Portugese ster keerde vervolgens zeer opvallend terug naar Manchester United in de zomer van 2021. Na een redelijk succesvol eerste seizoen, waarin het team er echter niet in slaagde zich te kwalificeren voor de Champions League, worstelde Ronaldo om de methoden van Erick ten Hag te accepteren, die net in de zomer van 2022 was aangekomen als coach van Manchester United en hem uiteindelijk naar de uitgang heeft geduwd voor het begin van het Wereldkampioenschap, waarmee het Europese avontuur van Cristiano Ronaldo ten einde kwam. Hij opende echter de weg voor vele spelers door in januari 2023 als eerste ster naar de Saudi Pro League te gaan en zich aan te sluiten bij Al-Nassr.

Aan de andere kant bleef Lionel Messi trouw aan Barcelona tot 2021. Ondanks toenemende financiële problemen voor de Catalaanse club, bleef Messi uitzonderlijke prestaties leveren, waarbij hij het team hielp om de Copa del Rey te winnen in 2021. Echter, vanwege financiële problemen en salarisregulering in La Liga, moest Barça Messi laten gaan, die in augustus 2021 naar Paris Saint-Germain vertrok. Daar vormde hij een geduchte aanvalstrojka met Neymar en Mbappé, wat bijdroeg aan de dominantie van PSG in Ligue 1, maar ook werd gekenmerkt door twee opeenvolgende uitschakelingen in de achtste finale van de Champions League, wat het einde van Messi’s carrière in Parijs een beetje overschaduwde. La Pulga verliet uiteindelijk de Franse hoofdstad aan het einde van zijn contract in juni 2023 om zich bij Inter Miami in de MLS aan te sluiten.

Statistische analyse van Messi vs Ronaldo

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo behoren tot de grootste doelpuntenmakers in de geschiedenis van het Europese voetbal. Hun statistieken spreken voor zich.

Hier is een overzicht in tabelvorm:

Lionel Messi Cristiano Ronaldo
Wedstrijden gespeeld in Europa* 1028 1149
Doelpunten in Europa* 807 824
Beslissende passes in Europa* 357 234
Landstitels 12 7
UEFA Champions League-titels 4 5
Ballons d’Or 7 5

*Deze statistieken omvatten competitie-, beker- en Europese competitiematches, evenals wedstrijden met hun respectieve nationale teams.

Ondanks hun verschillende speelstijlen hebben Messi en Ronaldo allebei hun efficiëntie voor het doel bewezen. Messi, vaak beschouwd als een spelmaker, heeft ook een groot vermogen om kansen te creëren, zoals blijkt uit zijn aantal assists. Ronaldo, bekend om zijn ongelooflijke afwerking en vermogen om doelpunten te maken in alle situaties, heeft iets meer doelpunten dan Messi, maar minder assists.

Op het gebied van teamsucces heeft Messi meer nationale titels gewonnen, voornamelijk met Barcelona, terwijl Ronaldo meer UEFA Champions League-titels heeft gewonnen, met Manchester United en Real Madrid. Wat betreft de Ballon d’Or, heeft Messi een kleine voorsprong met zeven trofeeën tegen vijf voor Ronaldo.

Het moet ook worden opgemerkt dat beide spelers bekers hebben gewonnen met hun respectieve nationale teams, waaronder het Europees kampioenschap in 2016 en de eerste editie van de UEFA Nations League voor Ronaldo met Portugal, terwijl Messi een Copa America en, belangrijker nog, het Wereldkampioenschap in 2022 met Argentinië heeft gewonnen.

Deze statistieken getuigen van de buitengewone bijdrage van deze twee spelers aan hun respectieve teams en aan het Europese voetbal als geheel.

Het erfgoed en de impact van de rivaliteit Messi vs Ronaldo

Cristiano Ronaldo en Lionel Messi hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op het Europese voetbal. Ze hebben een generatie gedefinieerd en zijn een constante bron van inspiratie geweest voor jonge spelers die dromen van glorie op het veld.

Ronaldo, met zijn fysieke kracht, doelgerichtheid en ongelooflijke arbeidsethos, heeft opnieuw gedefinieerd wat het betekent om een moderne spits te zijn. Zijn carrière is een voorbeeld van vastberadenheid en volharding, van een jonge belofte bij Manchester United tot een van de meest dominante figuren in het voetbal bij Real Madrid, Juventus en tijdens zijn korte terugkeer bij Manchester United. Zijn overgang naar het Saoedische voetbal was een keerpunt en markeerde een nieuw tijdperk voor het voetbal in het Midden-Oosten.

Aan de andere kant wordt Messi vaak beschreven als een natuurlijk talent. Zijn ongrijpbare dribbel, spelvisie en precisie in zijn schoten hebben hem een van de grootste voetbalsterren gemaakt die het voetbal ooit heeft gekend. Zijn overstap naar Paris Saint-Germain heeft bewezen dat hij nog steeds op het hoogste niveau kan spelen, ondanks zijn leeftijd. Hoewel het einde van zijn carrière in Parijs werd overschaduwd door teleurstellingen in de Champions League, heeft dit niets afgedaan aan de impact van Messi op het Europese voetbal. Hij heeft ervoor gekozen om een nieuwe interesse in de MLS te brengen, waar zijn eerste wedstrijd de meest bekeken Major League Soccer-wedstrijd ooit werd.

Hun respectieve successen hebben eindeloze discussies op gang gebracht over wie de beste speler is. Maar wat onbetwistbaar is, is dat deze twee supersterren de grenzen van wat mogelijk is in het voetbal hebben verlegd, en daarmee een erfgoed hebben gecreëerd dat het sport zal blijven beïnvloeden voor de komende generaties.

X