favorieten voor de Ballon d'Or in 2023, voetbalweddenschappen
favorieten voor de Ballon d'Or in 2023, voetbalweddenschappen

Wie wint de Ballon d’Or in 2023?

De Ballon d’Or is een van de meest prestigieuze individuele prijzen in de wereld van het voetbal. Het wordt uitgereikt door het Franse nieuwsblad France Football aan de best presterende voetballer van het seizoen. Sinds de oprichting van de prijs in 1956 hebben alleen de grootste spelers ooit de eer gehad om de Ballon d’Or mee naar huis te nemen. De winnaar wordt gekozen door een combinatie van stemmen van media-vertegenwoordigers, aanvoerders en coaches van nationale teams.

In dit artikel kijken we naar de favorieten voor de Ballon d’Or van 2023. Na een intense strijd tussen de beste voetballers ter wereld, zal op 30 oktober in Parijs de opvolger van de winnaar van 2022, Karim Benzema, bekend worden gemaakt. Laten we eerst terugblikken op de vorige winnaar voordat we de top vijf favorieten voor 2023 bespreken.

De vorige winnaar – Karim Benzema (2022)

Karim Benzema, de voormalige spits van Real Madrid en het Franse nationale team, won de Ballon d’Or voor het eerst in 2022. Het was dan ook een speciaal seizoen voor Benzema, waarin hij 44 doelpunten scoorde en Real Madrid naar zowel de La Liga- als de Champions League-titel leidde. Met zijn indrukwekkende doelpuntenaantal in zowel de Spaanse competitie als het Europese toneel, liet Benzema zien dat hij een van de beste spitsen ter wereld is.

Met deze overwinning werd hij de achtste speler van Real Madrid die de prestigieuze Gouden Bal won. Benzema speelde een cruciale rol in het team van Real Madrid, vooral nadat Cristiano Ronaldo in 2018 vertrok en Sergio Ramos in 2021 de club verliet. Zijn prestaties en leiderschap maakten hem tot een waardige winnaar van de Ballon d’Or voor 2022.

Nummer 5 favoriet – Kevin De Bruyne (Manchester City)

Kevin De Bruyne, de begaafde Belgische middenvelder van Manchester City, staat op nummer vijf in onze lijst van favorieten voor de Ballon d’Or van 2023. In het seizoen 2022-2023 scoorde De Bruyne 10 doelpunten en gaf maar liefst 32 assists. Hij speelde een sleutelrol bij Manchester City, vooral tijdens de laatste maanden van het seizoen, toen het team grote hoogten bereikte.

De Bruyne wordt beschouwd als de beste spelmaker van zijn generatie, en zijn prestaties zijn van onschatbare waarde geweest voor Manchester City. Hij won met zijn team de Champions League, Premier League en FA Cup, waardoor hij een sterke kandidaat is voor de Ballon d’Or. Hoewel hij niet altijd geluk had in Champions League-finales, kon De Bruyne dit seizoen eindelijk zijn handen leggen op de felbegeerde Europese beker. Zijn mindere prestaties bij de Rode Duivels zullen er echter waarschijnlijk voor zorgen dat hij de Ballon d’Or niet zal winnen dit jaar.

Nummer 4 favoriet – Vinicius Jr. (Real Madrid

Op nummer vier in onze lijst van favorieten voor de Ballon d’Or van 2023 staat Vinicius Jr., de getalenteerde Braziliaanse aanvaller van Real Madrid. In het seizoen 2022-2023 was Vinicius in topvorm en scoorde 25 doelpunten en gaf hij 26 assists. Zijn prestaties waren uitstekend, vooral gezien de uitdagingen die hij te maken kreeg met vijandige fans in Spanje. Hij zorgde er mede voor dat onze landgenoot Eden Hazard zo goed als het gehele seizoen op de bank mocht zitten bij Los Blancos.

Ondanks zijn indrukwekkende vorm, zal Vinicius waarschijnlijk niet op het podium van de Ballon d’Or eindigen, omdat Real Madrid niet verder kwam dan de kwartfinales in de Champions League. Toch wordt Vinicius beschouwd als een toekomstige winnaar van deze prestigieuze prijs, gezien zijn enorme talent en potentieel.

winnaar Ballon d'Or

Nummer 3 favoriet – Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain)

Kylian Mbappe, de 24-jarige Franse aanvaller van Paris Saint-Germain, staat op de derde plaats in onze lijst van favorieten voor de Ballon d’Or van 2023. In het seizoen 2022-2023 scoorde Mbappe maar liefst 55 doelpunten en gaf hij 14 assists. Hij won de Ligue 1 met PSG en was de topscorer van het Wereldkampioenschap voetbal na het scoren van een hattrick in de finale.

Mbappe gelooft dat hij genoeg heeft gedaan om de Ballon d’Or te winnen, maar zijn vroege exit in de Champions League en het feit dat hij niet verder kwam dan de finale van het WK kunnen hem dit keer de prijs kosten. Ondanks dat, wordt Mbappe nog steeds gezien als een van ’s werelds beste voetballers, en zijn talent en prestaties maken hem altijd een geduchte concurrent. Op dit moment is niemand eigenlijk bezig met de mogelijke Ballon d’Or-prijs voor de Franse voetbalster, iedereen vraagt zich af voor welke club Mbappe volgend seizoen zal spelen? Real Madrid? Liverpool, Manchester United of blijft hij alsnog bij PSG?

Nummer 2 favoriet – Erling Haaland (Manchester City)

Op nummer twee in onze lijst van favorieten voor de Ballon d’Or van 2023 staat Erling Haaland, de Noorse sensatie die voor Manchester City speelt. In het seizoen 2022-2023 verbrak Haaland talloze records en scoorde hij maar liefst 56 doelpunten en gaf hij negen assists. Hij had een ongelooflijke impact op het succes van Manchester City, vooral bij het winnen van de Champions League, Premier League en FA Cup.

Aan het einde van het seizoen leek Haaland de gedoodverfde favoriet voor de Ballon d’Or, maar een doelpuntendroogte in zijn laatste acht wedstrijden zal hem waarschijnlijk de prijs kosten. Desondanks wordt Haaland beschouwd als een van de grootste talenten van zijn generatie, en zijn toekomst ziet er veelbelovend uit. Ooit wint de Noorse nummer 9 de Ballon d’Or, niemand die daar nog aan twijfelt.

Nummer 1 favoriet – Lionel Messi (Inter Miami)

De topfavoriet voor de Ballon d’Or van 2023 is niemand minder dan Lionel Messi, de Argentijnse legende die nu voor Inter Miami speelt. In het seizoen 2022-2023 scoorde Messi 39 doelpunten en gaf hij 25 assists. Hij leidde Argentinië naar de overwinning op het Wereldkampioenschap voetbal en won de Ligue 1 met zijn club PSG. Hij maakte deze zomer de overstap naar Inter Miami om op 36-jarige leeftijd op een lager niveau te gaan spelen.

Ondanks een dipje in vorm in de tweede helft van het seizoen, zal Messi waarschijnlijk genoeg gewicht hebben om zijn achtste Ballon d’Or te winnen vanwege zijn iconische overwinning op het WK. Als Messi inderdaad de prijs wint, is het meer dan ooit waarschijnlijk dat dit zijn laatste Ballon d’Or wordt, wat zou betekenen dat dit zijn achtste en laatste overwinning van de prijs zou zijn.

Het tijdperk Ronaldo – Messi is voorbij

De strijd om de Ballon d’Or van 2023 belooft een historisch moment te worden, want het zou het einde kunnen markeren van het legendarische tijdperk van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi als de absolute dominantie van het individuele voetbal. Terwijl we aftellen naar de ceremonie op 16 oktober 2023, is het duidelijk dat er een nieuwe generatie voetballers opstaat om de fakkel over te nemen van deze twee iconen.

Het tijdperk van Ronaldo en Messi was ongekend in de geschiedenis van het voetbal. Samen hebben ze bijna alle grote prijzen en individuele onderscheidingen gewonnen die er zijn. Hun rivaliteit en buitengewone prestaties hebben het voetbal naar ongekende hoogten getild en miljoenen fans over de hele wereld geïnspireerd.

Maar nu, na vele jaren van hegemonie, lijkt het erop dat hun greep op de Ballon d’Or verzwakt. Met nieuwe sterren zoals Kevin de Bruyne, Vinicius Jr., Kylian Mbappe en Erling Haaland die hun stempel drukken op het voetbal, is het tijdperk van Ronaldo en Messi misschien voorbij.

Hoewel Ronaldo en Messi nog steeds ongelooflijke voetballers zijn en zichzelf blijven uitdagen op een iets lager niveau, is het duidelijk dat de nieuwe generatie hongerig is naar succes en klaar staat om hun plaats in de geschiedenis op te eisen. De Bruyne’s magistrale spelbeheersing, Vinicius Jr.’s explosieve aanvalskracht, Mbappe’s snelheid en precisie, en Haaland’s ongekende doelpuntenaantal zijn slechts enkele voorbeelden van het nieuwe talent dat de voetbalwereld verovert.

X