Wie wint de Belgische Grand Prix?
Wie wint de Belgische Grand Prix?

Belgische F1 Grand Prix: 4 verschillende coureurs hebben de laatste vier races gewonnen

Odds op: 24 juli

De Grand Prix van België van Formule 1, gepland op 28 juli, markeert de laatste race voor de zomervakantie. Dit evenement, georganiseerd op het iconische circuit van Spa-Francorchamps, belooft een spannende afsluiting van de eerste helft van het seizoen te worden, vooral gezien de recente trend waarin vier verschillende coureurs de laatste vier races hebben gewonnen. De odds voor de Grand Prix van België wijzen Max Verstappen en Lando Norris aan als de grote favorieten.

Geschiedenis van Spa

De Grand Prix van België heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1925 en is sinds 1983 een vast onderdeel van de F1-kalender. De race op Spa bestrijkt een totale afstand van 308,052 km, waarbij coureurs 44 ronden afleggen op dit uitdagende circuit. Michael Schumacher heeft het record voor de meeste overwinningen tijdens dit evenement, met zes overwinningen op zijn naam.

De strijd om het kampioenschap kan kantelen

Met de naderende race intensiveert de strijd om het kampioenschap voor de eerste keer dit seizoen. Max Verstappen, de huidige leider in het kampioenschap, had het moeilijk tijdens de vorige race in Hongarije, waar hij vijfde eindigde en ternauwernood een straf ontliep na een botsing met Lewis Hamilton. Hamilton behaalde daarentegen zijn 200e podiumplaats in zijn carrière na zijn overwinning in Silverstone.

Recap van de laatste GP

De Grand Prix van Hongarije zat vol wendingen, vooral aan de kop van de race. Lando Norris passeerde zijn McLaren-teamgenoot Oscar Piastri na de laatste pitstops, maar teamorders dwongen Norris om zijn positie aan Piastri af te staan. Deze beslissing maakte Norris zichtbaar gefrustreerd, aangezien hij erop gebrand was het gat met Verstappen in het coureurskampioenschap te verkleinen.

Ondanks de interne spanningen binnen het team was het een zeer succesvol weekend voor McLaren. Hun dubbelzege bracht hen naar de tweede plaats in het klassement, slechts 51 punten achter Red Bull. Ferrari staat op de derde plaats, wat van de strijd om de topplaatsen in het constructeurskampioenschap een intrigerende subplot maakt voor de rest van het seizoen.

Lando Norris liet een uitzonderlijk tempo zien tijdens de Grand Prix van Hongarije, en hij zou klaar kunnen zijn voor een andere sterke prestatie in België terwijl hij zijn tweede carrièreoverwinning nastreeft. Zijn recente vorm en de competitieve aard van de McLaren-auto maken hem een coureur om in de gaten te houden op Spa.

Uitdaging voor het winnen van de GP van België

De Grand Prix van België presenteert unieke uitdagingen voor coureurs en teams. Het circuit van Spa-Francorchamps staat bekend om zijn hogesnelheidssecties, moeilijke bochten en onvoorspelbare weersomstandigheden. Het beroemde Eau Rouge-Raidillon-complex blijft een van de meest opwindende en veeleisende secties van de Formule 1, die zowel de vaardigheden van de coureurs als de prestaties van de auto test. Terwijl de teams zich voorbereiden op deze race, moeten ze het juiste evenwicht vinden tussen aerodynamische efficiëntie voor de hogesnelheidssecties en voldoende downforce voor de bochtige delen van het circuit.

Bandenbeheer zal ook een cruciale rol spelen, vooral als het weer net zo variabel blijkt te zijn als vaak het geval is op Spa. De recente trend van verschillende winnaars in de laatste vier races voegt een extra laag van opwinding toe aan dit evenement. Dit suggereert dat het veld competitiever wordt, met meerdere teams die kunnen strijden om de overwinning. Deze toegenomen competitie kan leiden tot onverwachte resultaten en het kampioenschapsklassement opschudden voor de zomervakantie.

Waar staan de teams?

Red Bull, ondanks hun dominantie aan het begin van het seizoen, zal zich willen herbevestigen na een relatief teleurstellend resultaat in Hongarije. Max Verstappen zal erop gebrand zijn zijn voorsprong in het kampioenschap te vergroten en de zomervakantie met een goed gevoel in te gaan. Hij zal echter te maken krijgen met stevige concurrentie van het herrezen McLaren-team, evenals de altijd aanwezige dreiging van Mercedes en Ferrari.

Mercedes, met Lewis Hamilton en George Russell, hoopt voort te bouwen op hun recente verbeteringen en mee te strijden om de overwinning. De ervaring en eerdere successen van Hamilton op Spa kunnen waardevol blijken te zijn terwijl hij probeert het gat in het kampioenschapsklassement te verkleinen. Ferrari, momenteel derde in het constructeurskampioenschap, zal proberen te herstellen na hun recente inconsistenties. Charles Leclerc en Carlos Sainz hebben dit seizoen momenten van genialiteit laten zien, maar hebben moeite gehad om constant te presteren. Een goed resultaat op Spa kan het team nieuw momentum geven voor de tweede helft van het seizoen.

De strijd in het midden belooft ook intens te worden, met teams als Aston Martin, Alpine en AlphaTauri die strijden om waardevolle punten. De nauwe aard van het middenveld betekent dat een goede prestatie in België een aanzienlijke impact kan hebben op de positie van een team in het constructeurskampioenschap.

Belang van Spa in de kalender

Als de laatste race voor de zomervakantie heeft de Grand Prix van België extra belang. Teams en coureurs zullen erop gebrand zijn de eerste helft van het seizoen positief af te sluiten, hun momentum voort te zetten tijdens de pauze en de volgende races. Een goed resultaat hier kan het moraal verhogen en waardevolle data opleveren voor de ontwikkeling tijdens de pauze. De zomervakantie zelf is een cruciale periode, omdat teams zich hergroeperen, hun prestaties analyseren en werken aan verbeteringen voor de tweede helft van het seizoen. Vaak kunnen teams tijdens deze periode aanzienlijke vooruitgang boeken in de ontwikkeling van de auto’s.

Historische winnaars

  • 2023 – Verstappen / Red Bull
  • 2022 – Verstappen / Red Bull
  • 2021 – Verstappen / Red Bull
  • 2020 – Hamilton / Mercedes
  • 2019 – Leclerc / Ferrari
  • 2018 – Vettel / Ferrari
  • 2017 – Hamilton / Mercedes
  • 2016 – Rosberg / Mercedes
  • 2015 – Hamilton / Mercedes
  • 2014 – Ricciardo / Red Bull Racing
  • 2013 – Vettel / Red Bull Racing
  • 2012 – Button / McLaren

Toon andere wedopties

X