Anderlecht-KV Kortrijk (Jupiler Pro League)
Anderlecht-KV Kortrijk (Jupiler Pro League)

Formule 1 circuits en Grand Prix kalender 2023

bwin maakt wedden op elke Grand Prix-race net zo spannend als de F1-races zelf. En je wedopties zijn net zo gevarieerd als de F1-circuits op de kalender van dit jaar. Je kunt natuurlijk je geld inzetten op de winnaar, maar we bieden ook interessante odds op andere kansen. Je kunt wedden op head to heads (H2H): kies welk team of welke coureur van de twee het beter zal doen in een bepaalde race. Zal je favoriete coureur of team punten scoren in de race? Welke coureur zal de meeste plaatsen inhalen in de eerste ronde? Je kunt zelfs wedden op de kwalificatierondes. Haal het meeste uit de Formule 1: wed vandaag nog bij bwin!

Formule 1 circuits

Sinds de start van het Formule 1 wereldkampioenschap in 1950, zijn 75 circuits gastheer van een Grand Prix race geweest, met Miami die in 2022 wordt toegevoegd. Silverstone, de locatie van de eerste Formule 1 GP, heeft sindsdien bijna elk jaar op de F1 kalender gestaan, maar veel voormalige F1 circuits zijn weggevallen. Met de globalisering van de Formule 1 racen, zijn er nieuwe landen bijgekomen, en ook Azië en Oost-Europa hebben nu hun eigen F1 races.

F1 seizoen

Het Formule 1-seizoen 2023 begint opnieuw met de Grand Prix van Bahrein in maart en eindigt in november in Abu Dhabi.

De Grand Prix van Las Vegas zol zijn debuut maken tijdens de voorlaatste race van het seizoen, terwijl de Belgische Grand Prix inderdaad eind juli op de kalender staat, tussen die van Hongarije en Nederland.

Hier vind je de voorgestelde kalender voor de F1 in 2023, evenals interessante feiten en cijfers over elk GP-circuit.

AL ONZE F1 GRAND PRIX WEDDENSCHAPPEN

F1 kalender 2023 – Grand Prix data en circuits

5 maart – Bahrein (Sakhir)

19 maart – Saoedi-Arabië (Jedda)

2 april – Australië (Melbourne)

30 april – Azerbeidzjan (Baku)

7 mei – Miami (Miami)

21 mei – Emilia-Romagna (Imola)

28 mei – Monaco (Monaco)

4 juni – Spanje (Barcelona)

18 juni – Canada (Montreal)

2 juli – Oostenrijk (Spielberg)

9 juli – Groot-Brittannië (Silverstone)

23 juli – Hongarije (Boedapest)

30 juli – België (Spa-Francorchamps)

27 augustus – Nederland (Zandvoort)

3 september – Italië (Monza)

17 september – Singapore (Singapore)

24 september – Japan (Suzuka)

8 oktober – Qatar (Doha)

22 oktober – Verenigde Staten (Austin)

29 oktober – Mexico (Mexico-Stad)

5 november – Brazilië (Sao Paulo)

19 november – Las Vegas (Las Vegas)

26 november – Abu Dhabi (Yas-eiland)

Bahrain International Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Bahrein, 5 maart

Het parcours is 5,41 kilometer lang en bijzonder bochtig, maar wordt beschouwd als een van de veiligste dankzij de enorme uitloopstroken. De Grand Prix van Bahrein in 2004, gewonnen door Michael Schumacher voor Ferrari, was de eerste Formule 1 Grand Prix die in het Midden-Oosten werd gereden.

Wat maakt de Grand Prix van Bahrein bijzonder?

Het circuit ligt midden in de woestijn en er moet een hechtmiddel op het omringende zand worden gesproeid om te voorkomen dat het op de baan waait tijdens de race. De winnaars van de Grand Prix van Bahrein krijgen geen champagne om mee te spuiten. In plaats daarvan trakteren de organisatoren op Waard, een lokale frisdrank gemaakt van rozenwater en granaatappels.

Jeddah Corniche Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië, 19 maart

In 2021 werd deze race voor het eerst gereden langs de Rode Zee in de havenstad Jeddah op een nieuw circuit ontworpen door de Duitse ingenieur Hermann Tilke, die heeft gewerkt aan nieuwe projecten in Sepang, Bahrein, Shanghai, Singapore, Abu Dhabi, Sotsji en Bakoe. Tilke werd bekritiseerd vanwege het bouwen van saaie circuits, maar prins Khalid Bin Sultan Al Faisal, de president van de autosportfederatie van Saudi-Arabië, zei: “Ons doel is om er een spannende race van te maken. We willen niet dat het een van die saaie races wordt waarin er niet wordt ingehaald.”

Wat maakt de Grand Prix van Saoedi-Arabië speciaal?

Dit zal het tweede circuit zijn waar een volledige nachtrace wordt gereden. Het circuit is gebouwd rond de prachtige kustweg aan de kust van de op een na grootste stad van Saoedi-Arabië, dus een aantal spectaculaire bezienswaardigheden lijken gegarandeerd. Prins Khalid voegde toe: “Ik kan je beloven dat het zal opvallen. Het gaat niet alleen om het landschap… voor ons moet racen spannend en snel zijn. We willen een straatrace maken waar het er mooi uitziet, het evenement, de omgeving mooi is, maar waar het tegelijkertijd een spannende race is.”

Albert Park Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Australië, 2 april

Albert Park Circuit, officieel Melbourne Grand Prix Circuit genaamd, is een stratencircuit rond een meer in Melbourne. Sinds 1996 is het gastheer van de Grand Prix van Australië. Het circuit is 5,3 kilometer lang en heeft 16 bochten: tien rechtse en zes linkse. Albert Park is een snel en relatief eenvoudig circuit en biedt weinig mogelijkheden om in te halen. Coureurs kunnen ongeveer 65% van de ronde vol gas gaan.

Wat maakt de Australische Grand Prix bijzonder?

De schilderachtige locatie aan het water van het parcours in Melbourne inspireerde nieuwe circuits als Marina Bay in Singapore en Yas Marina in Abu Dhabi. Vergeleken met andere stratencircuits is de baan vrij glad, maar tot er tijdens het weekend het nodige rubber op is gesmeerd, heeft het wegdek vrijwel geen grip.

Baku City Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, 30 april

Baku City Circuit is een stratencircuit in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan aan de Kaspische Zee. De 2022 GP is de derde keer dat het land de Formule 1 herbergt. Het parcours is zes kilometer lang en heeft 20 bochten: acht naar rechts en 12 naar links.

Wat maakt de Grand Prix van Azerbeidzjan bijzonder?

Ondanks een zeer nauw gedeelte door het middeleeuwse centrum van Bakoe, is het circuit een van de snelste op de F1 kalender, dankzij een lang recht stuk van 2,2 km. In tegenstelling tot de meeste F1-circuits is de rijrichting tegen de klok in.

Miami International Autodrome

Locatie voor de Grand Prix van Miami, 7 mei

De speciaal ontworpen baan is 5,41 km lang en heeft 19 bochten. Er wordt een gemiddelde snelheid van ongeveer 235 mph voorspeld voor een race die zal worden gereden rond het Hard Rock Stadium, de thuisbasis van het Miami Dolphins NFL-team, met een topsnelheid van 198 mph. Inhaalmogelijkheden stonden voorop bij de ontwerpers bij het vormgeven van het circuit, waarbij twee belangrijke inhaalpunten werden geïdentificeerd.

Wat maakt de Grand Prix van Miami speciaal?

Tot 75 circuitontwerpen werden overwogen voor deze nieuwe onderneming, waarbij 36 races werden gesimuleerd. Vers aangelegde tijdelijke secties en bestaande wegen worden gebruikt binnen het stadionterrein, maar geen openbare straten. Het is overwegend vlak, maar er zijn enkele kleine golvingen, die ontwerpers in het circuit hebben geïntegreerd. Miami is de 11e locatie van de F1 in de VS.

Imola

Locatie voor de Emilia Romagna Grand Prix, 21 april

Het circuit – een van de weinige circuits die tegen de klok in loopt – heeft sinds 2007 grote werken ondergaan en werd verbannen uit de Formule 1. Er werd een bypass naar de Variante Bassa-chicane voor auto’s toegevoegd, waardoor de aanloop van Rivazza 2 naar de eerste Tamburello-chicane volledig weg is. De oude pitgarages en paddock zijn gesloopt en volledig herbouwd, terwijl de pitlane is verlengd en opnieuw is toegevoegd.

Wat maakt de Emilia Romagna Grand Prix speciaal?

San Marino-locatie Imola – die is vernoemd naar Ferrari’s overleden oprichter, Enzo Ferrari, en zijn zoon Alfredo – werd ingehuldigd in 1953 en staat synoniem voor de dood van drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna in 1994. Senna stierf in de vlakke hoek van Tamburello, de dag nadat de Oostenrijker Roland Ratzenberger tegen een muur crashte en tijdens de kwalificatie op zaterdag om het leven kwam. Na de dood van Senna werd de Tamburello-bocht teruggebracht tot een links-rechts-veegmachine van de vierde versnelling en werd een grindvanger aan de buitenkant van de bocht toegevoegd.

Circuit de Monaco

Locatie voor de Grand Prix van Monaco, 28 mei

De prins van de stratencircuits, uitgezet langs de haven van Monte Carlo, is met 3,340 km het kortste parcours op de F1-kalender. Smal en bijna zonder uitloopstroken, wordt het beschouwd als de ultieme test voor de coureurs. Circuit de Monaco heeft de langzaamste bocht in de Formule 1, die piloten dwingt te vertragen tot slechts 50 km per uur.

Wat maakt de Grand Prix van Monaco bijzonder?

Winnen in Monaco is de meest glamoureuze overwinning van allemaal. Omdat er weinig plekken zijn waar inhalen mogelijk is, is de startpositie hier nog belangrijker dan op andere circuits. Een unieke uitdaging is de tunnel: coureurs moeten hun ogen aanpassen als ze in het daglicht te voorschijn komen op het snelste punt van het parcours. Misschien wel het meest bijzondere wetenswaardigheidje over dit stratencircuit is dat voor de race de putdeksels worden vast gelast, omdat de zuigkracht van de F1 bolides ze anders los zou trekken.

Circuit de Monaco

Circuit de Catalunya

Locatie voor de Grand Prix van Spanje, 4 juni

Circuit de Catalunya ligt op 32 kilometer van Barcelona. Het parcours is 4,65 kilometer lang, met 16 bochten: negen naar rechts en zeven naar links. Topsnelheid is doorslaggevend op dit snelle circuit met zijn lange rechte stukken. Het circuit wordt vaak gebruikt voor het testrijden tijdens de wintermaanden. De teams kennen het dan ook als hun broekzak.

Wat maakt de Spaanse Grand Prix bijzonder?

Aërodynamica is een van de belangrijkste succesfactoren in de Spaanse GP. Door de ligging dicht bij de zee, is het circuit onderworpen aan onvoorspelbare weersomstandigheden, in het bijzonder sterke winden die aërodynamische balans van de auto kunnen destabiliseren.

Circuit Gilles Villeneuve

Locatie voor de Grand Prix van Canada, 18 juni

Vernoemd naar de Canadese Ferrari-coureur die stierf in een crash tijdens de kwalificatie voor de 1982 Belgische Grand Prix in Zolder. Het circuit ligt op het Ile de Notre Dame, een kunstmatig eiland in het midden van de Saint Lawrence Rivier in Montreal. De baan is 4,36 kilometer lang en heeft 13 bochten: acht rechtse en vijf linkse.

Wat maakt de Canadese Grand Prix bijzonder?

Het Canadese F1 circuit heeft lange rechte stukken, waardoor teams met de beste en meest duurzame auto’s in het voordeel zijn. De barricades op Circuit Giles Villeneuve staan erg dicht op de baan. Veel bekende coureurs, waaronder Villeneuve zelf en Michael Schumacher, hebben hun race in een ervan beëindigd.

Red Bull Ring

Locatie voor de Oostenrijkse Grand Prix, 2 juli

Dit circuit, voorheen bekend als A1-Ring, is 4,326 kilometer lang met in totaal slechts acht bochten: zes naar rechts en twee naar links. Het parcours is gelegen in de buurt van de stad Spielberg, in een prachtig heuvelachtig landschap. Er worden races georganiseerd sinds 1969.

Wat maakt de Oostenrijkse Grand Prix bijonder?

Het is een zeer snel circuit, met weinig en relatief snelle bochten en lange rechte stukken. Piloten gaan vol gas op meer dan 70% van de ronde en de krachtigste auto’s zijn duidelijk favoriet. Vanwege de bochtige stukken heuvel af, kan de Red Bull Ring lastig zijn onder natte weersomstandigheden.

Silverstone Circuit

Locatie voor de Britse Grand Prix, 9 juli

Silverstone, een voormalig Royal Air Force vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog, is 5,89 kilometer lang en heeft 18 bochten: tien rechtse en acht linkse. De snelle bochten vergen het uiterste van de coureurs door de extreem hoge compressiekrachten.

Wat maakt de Britse Grand Prix bijzonder?

Behalve een mooi en snel parcours, is Silverstone een bolwerk van traditie, waar veel legendes werden geboren. Het allereerste Grand Prix wereldkampioenschap werd hier verreden in 1950. Onder de 21 bestuurders die aan de start kwamen, was prins Birabongse Bhanutej Bhanubandh van de Thaise koninklijke familie, die zich in zijn Maserati als vijfde kwalificeerde, maar tijdens de race uitviel met een lege tank.

Hungaroring

Locatie voor de Hongaarse Grand Prix, 23 juli

De 1986 Hongaarse Grand Prix, gewonnen door Nelson Piquet, was de eerste Formule 1 Grand Prix achter het IJzeren Gordijn. Sindsdien staat de Hongaarse GP ieder jaar op het programma. Hungaroring is 4,381 km lang en berucht om zijn bochtige en hobbelige karakter.

Wat maakt de Hongaarse Grand Prix bijzonder?

De vele bochten, weinig rechte stukken, de hitte en het stof zweren samen om racen op dit circuit tot een grote uitdaging te maken voor zowel coureurs als auto’s. Inhalen is uiterst moeilijk op de Hungaroring, en een goede startpositie is vaak bepalend voor succes.

Circuit de Spa-Francorchamps

Locatie voor de Grand Prix van België, 30 juli

Dit heuvelcircuit in de Ardennen is zeven kilometer lang, met 19 snelle en medium snelle bochten: negen naar rechts en tien naar links. Het is het langste circuit op de F1-kalender en wordt over het algemeen beschouwd als een van de meest uitdagende. Francorchamps heeft het langste rechte stuk van alle F1 circuits.

Wat maakt de Belgische Grand Prix bijzonder?

Niet verrassend voor wie de Belgische Ardennen kent: het is het weer. Dat is altijd onvoorspelbaar en meestal regenachtig. In de lange GP traditie van het circuit heeft het eens 20 jaar op rij geregend. De regen valt meestal in korte buien die zich voordoen op delen van het circuit, waarbij andere delen droog blijven. Bandenwisselingen tijdens de race zijn hier standaard, en een cruciale factor voor succes.

Circuit de Spa-Francorchamps

Circuit Park Zandvoort

Locatie voor de Grand Prix van Nederland, 27 augustus

Dit circuit van 4.3 kilometer ligt aan de kust, ongeveer 40 min ten westen van Amsterdam met de trein. De races beginnen en eindigden halverwege een lange rechte baan die ideaal is voor inhaalmanoeuvres, terwijl de rest van het circuit hoofdzakelijk uit bochten bestaat.

Wat maakt de Nederlandse Grand Prix bijzonder?

De race vond 34 keer plaats tussen 1948 en 1985. Al deze races behalve de vier eerste maakten deel uit van het Formule 1 kampioenschap. Ferrari haalde negen overwinningen dankzij de Engelse Jim Clark (4 overwinningen), maar ook Jackie Stewart en Niki Lauda (3 overwinningen). F1 voorzitter en algemeen directeur Carey vertelde dit over het circuit: “In de afgelopen jaren hebben we een hernieuwde interesse voor de Formule 1 opgemerkt in Nederland, die vooral te wijten is aan de enthousiaste steun die de getalenteerde Max Verstappen krijgt van het Nederlands publiek. In een pak races was er een oranje zee te zien. Ongetwijfeld zal dit de overheersende kleur zijn op de tribunes van Zandvoort.”

Autodromo di Monza

Locatie voor de Italiaanse Grand Prix, 3 september

Dit 5,79 kilometer lange circuit in de buurt van Milaan werd gebouwd in 1922, een van de eerste speciaal gebouwde racebanen in de wereld. De geschiedenis van het circuit is nauw verbonden met die andere grote Italiaanse naam in de Formule 1: Ferrari. Monza is een van de snelste circuits op de F1-programma, 75% van de ronde gaan coureurs vol gas.

Wat maakt de Italiaanse Grand Prix bijzonder?

Afgezien van de atmosfeer, met tienduizenden deskundige en enthousiaste ‘tifosi’, is een spectaculaire race op Monza gegarandeerd. De combinatie van lange rechte stukken en smalle chicanes is een uitdaging voor zowel coureurs als auto’s. Aan het einde van de race zijn remmen en lichamen helemaal op.

Autodromo di Monza

Marina Bay Street Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Singapore, 17 september

De Grand Prix van Singapore is een buitenbeentje op de F1-kalender, want het is de enige race die wordt gehouden in de nacht. Marina Bay Street Circuit is 5,07 kilometer lang en de rijrichting is tegen de klok in. Net als de meeste stratencircuits, heeft het weinig uitloopruimte en biedt niet veel mogelijkheden om in te halen.

Wat maakt de Grand Prix van Singapore bijzonder?

Het is een van de langzaamste circuits, met muren en stoepranden dicht langs de baan. De 90 graden bochten en hobbelige ondergrond bieden bestuurders geen kans om te relaxen. Marina Bay is extreem zwaar voor de banden. Starten op pole position is de beste kans om de race af te sluiten met champagne.

Suzuka International Racing Course

Locatie voor de Japanse Grand Prix, 24 september

Suzuka is een zeer snel circuit, 5,81 kilometer lang, met 18 bochten: tien rechtse en acht naar links. Het grote aantal snelle bochten en het onvoorspelbare weer vragen veel van de banden. Op geen enkel ander circuit belanden zoveel auto’s in het grind als hier.

Wat maakt de Japanse Grand Prix bijzonder?

Het circuit heeft de vorm van een cijfer 8: een sectie kruist de andere over een viaduct. Dit betekent dat de rijrichting zowel rechtsom als linksom is. Suzuka is een favoriet van de coureurs, omdat de mooie afwisseling tussen snelle en langzame bochten hen de kans biedt om al hun talenten ten toon te spreiden.

Circuit of the Americas

Locatie voor de Amerikaanse Grand Prix, 22 oktober

Dit circuit in de buurt van Austin, Texas is 5,5 kilometer lang en heeft 20 bochten: negen rechtse en 11 linkse. De rijrichting is tegen de klok in. Het ontwerp is deels gebaseerd op de circuits van Silverstone en Hockenheim. Het is een recent circuit, officieel geopend op 21 oktober 2012, met een paar ceremoniële eerste rondjes door Mario Andretti in een Lotus 79. Circuit of the Americas is ook gastheer van de MotoGP.

Wat maakt de Amerikaanse Grand Prix bijzonder?

Het hoogteverschil van 40,5 meter stelt de coureurs voor speciale problemen. Een leuke karaktertrek van het circuit zijn de extra brede bochten. Ze moedigen de piloten aan om meerdere racelijnen te volgen, wat garant staat voor spannende inhaalmanoeuvres.

Autodromo Hermanos Rodriguez

Locatie voor de Grand Prix van Mexico, 29 oktober

Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico-stad meet 4,304 kilometer en heeft 17 bochten. Het is vernoemd naar twee Mexicaanse broers, die beiden verongelukten in autoraces. Met zijn vele snelle bochten, is het een van de snellere circuits op de F1-kalender. Het circuit wordt niet alleen gebruikt voor autoraces: de Mexico City marathon eindigt ook met een rondje op het parcours.

Wat maakt de Mexicaanse Grand Prix bijzonder?

Ten eerste is het circuit notoir hobbelig. Een andere uitdaging is de hoogte: op 2.285 m is de lucht dun, wat problemen met zich meebrengt voor zowel de coureurs als de constructeurs.

Interlagos Circuit

Locatie voor de Braziliaanse Grand Prix, 5 november

Dit 4,309 km lange circuit in Sao Paulo gaat tegen de klok in en telt 15 bochten. De officiële naam is Autodromo Jose Carlos Pace, naar een Braziliaanse Formule 1 coureur die in 1977 bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Het circuit is gastheer van de Braziliaanse Grand Prix sinds 1972. Afgezien van de autosport, wordt het parcours ook gebruikt voor wielerwedstrijden.

Wat maakt de Braziliaanse Grand Prix bijzonder?

De combinatie van een gedeelte met nauwe en langzame bochten en een lang recht stuk maken het een van de meest gevarieerde circuits op de F1 kalender, met legio inhaalmogelijkheden. Het heuvelachtige terrein, de hitte en de onvoorspelbare weersomstandigheden dragen bij aan de hoge moeilijkheidsgraad van de Braziliaanse Grand Prix.

Circuit van Las Vegas

Locatie voor de Grand Prix van Las Vegas op 19 november.

Het circuit van Las Vegas is 6,12 kilometer lang en heeft 17 bochten, 3 lange rechte stukken en 2 tegen de klok in gereden DRS-zones. Het circuit is gebouwd op een deel van de beroemde Las Vegas Strip, een straat die bekend staat om zijn hotels en casino’s. Het bevindt zich ook op een niet meer gebruikte parkeerplaats die zal worden herontwikkeld voor pits en paddocks. De combinatie van lange rechte stukken en veel krappe bochten maakt het een spannend circuit, waar inhalen lastig zal zijn.

Yas Marina Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi, 26 november

Het Yas Marina Circuit is 5,55 kilometer lang en heeft 21 bochten: negen rechtse en 12 linkse. De rijrichting is tegen de klok in. Het circuit is gebouwd op een eiland dat ook ‘s werelds grootste overdekte pretpark herbergt: Ferrari World Abu Dhabi. De combinatie van lange rechte stukken en veel haarspeldbochten maken het een gevarieerd en spannend circuit waar inhalen een uitdaging is.

Wat maakt de Grand Prix van Abu Dhabi bijzonder?

Naast de unieke ligging op een eiland, is dit het enige circuit waar alle tribunes overdekt zijn om de toeschouwers te beschermen tegen de woestijnzon. Een ander uniek kenmerk van de Abu Dhabi Grand Prix is dat hij begint bij daglicht en eindigt in het donker.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

Toon andere wedopties

X