Olympische Spelen Parijs 2024 surftoernooi voor mannen en vrouwen
Olympische Spelen Parijs 2024 surftoernooi voor mannen en vrouwen

Surfwedstrijden: wat zijn de criteria voor het kiezen van de winnaar?

Odds op: 17 juni

Surfen zal voor de tweede keer op de Olympische Spelen verschijnen tijdens de Spelen van Parijs 2024, en dat op een unieke en spectaculaire locatie: de iconische surfspot Teahupo’o in Tahiti, Frans-Polynesië. Deze beslissing benadrukt de band tussen het vasteland van Frankrijk en haar overzeese gebieden, wat een echte mondiale dimensie aan het evenement toevoegt. Wedden op de Olympische Spelen doe je samen met bwin.

De surfwedstrijden op de Olympische Spelen van Parijs 2024 beloven een van de hoogtepunten van de Spelen te worden. Strijdend om een gouden medaille pakken surfers de golven met hun surfplanken en voeren ze een reeks manoeuvres uit. De competitie zal plaatsvinden in natuurlijke golven, wat de dynamische en onvoorspelbare aard van de zee naar de Olympische arena brengt.

De locatie: Teahupo’o, Tahiti

Locatie: Teahupo’o staat bekend om zijn krachtige en vaak gevaarlijke golven, wat het één van de beroemdste surfspots ter wereld maakt. Gelegen op het eiland Tahiti in Frans-Polynesië, biedt het een adembenemend natuurlijk decor.

Kenmerken van de golven: de golven van Teahupo’o staan bekend om hun grootte, snelheid en het ondiepe rif dat perfecte tubes creëert. Deze omstandigheden zullen een uitdaging vormen voor de beste surfers ter wereld en zorgen voor een spannende competitie.

De competitie

Disciplines: de surfcompetitie op de Olympische Spelen zal shortboard-wedstrijden omvatten voor zowel mannen als vrouwen.

Format: de atleten strijden in een reeks heats, waarbij hun prestaties worden beoordeeld op factoren zoals de keuze van de golven, de manoeuvres en de algemene stijl. De scores van meerdere golven worden gecombineerd om de winnaar te bepalen.

Beoordelingscriteria: de surfers worden beoordeeld op hun vermogen om kritieke manoeuvres uit te voeren met snelheid, kracht en vloeiendheid. De kwaliteit van de golven, innovatie en risico nemen spelen ook een belangrijke rol in de beoordeling.

Het belang van Teahupo’o

Culturele verbinding: het houden van de surfwedstrijden in Tahiti benadrukt de inclusie van de overzeese gebieden van Frankrijk in de Olympische Spelen, waarbij de diversiteit en eenheid van Frankrijk worden gevierd.

Sportieve uitdaging: de uitdagende golven van Teahupo’o zullen de vaardigheden, moed en atletiek van de surfers testen, wat zorgt voor een hoog niveau van competitie en opwinding.

Aantrekkingskracht voor toeschouwers: de adembenemende landschappen en de opwindende golfcondities zullen het publiek ter plaatse en wereldwijd boeien, en de schoonheid en kracht van deze sport laten zien.

Atleten om in de gaten te houden

Belangrijke kanshebbers: de competitie zal de beste surfers ter wereld samenbrengen, waaronder de regerende Olympische kampioenen en de hoogst gerangschikte professionals van de World Surf League (WSL).

Gabriel Medina is tweevoudig wereldkampioen van de World Surf League (WSL) (2014, 2018). Hij staat bekend om zijn krachtige en innovatieve surfstijl, evenals zijn consistentie in competities. Medina blinkt uit in een breed scala aan golfomstandigheden, van kleine strandgolven tot grote reef breaks zoals Teahupo’o. Zijn competitieve geest en vermogen om onder druk te presteren maken hem een formidabele tegenstander. Medina is een van de beste surfers ter wereld en een serieuze kandidaat voor een medaille. Zijn ervaring en vaardigheden zijn perfect afgestemd op de uitdagende golven van Teahupo’o.

John John Florence is tweevoudig wereldkampioen WSL (2016, 2017). Hij staat algemeen bekend om zijn technische bekwaamheid en diepgaande kennis van het surfen in krachtige golven. Florence’s sterke punten liggen in zijn uitzonderlijke vermogen om in tubes te surfen en om zware golven te navigeren. Hij is bijzonder bedreven in het surfen onder omstandigheden zoals die te vinden zijn in Teahupo’o, waar hij opmerkelijk succes heeft gehad. Florence’s ervaring en vaardigheden maken hem een grote favoriet voor de Olympische Spelen. Als hij fit blijft, is hij waarschijnlijk een vooraanstaande kanshebber voor goud, vooral gezien zijn eerdere prestaties in Teahupo’o.

Opkomende sterren: jonge surfers en aanstormende talenten zullen ook de kans krijgen om zich op het wereldtoneel te laten zien, wat kan leiden tot verrassingen en uitzonderlijke prestaties.

Jack Robinson is een rijzende ster in de surfwereld, bekend om zijn indrukwekkende prestaties in grote golfwedstrijden en zijn sterk verbeterende ranking op de WSL Championship Tour. Robinson’s onbevreesde benadering van grote golven en zijn vermogen om kritieke manoeuvres uit te voeren onder moeilijke omstandigheden onderscheiden hem. Hij heeft de reputatie uit te blinken in reef breaks die vergelijkbaar zijn met die van Teahupo’o. Als een van de jongste deelnemers brengt Robinson een frisse en dynamische aanpak naar de competitie. Zijn potentieel om goed te presteren in grote golfomstandigheden maakt hem een outsider voor een medaille.

Beoordelingssysteem

Beoordelingscriteria

De jury beoordeelt elke gesurfte golf op basis van verschillende criteria:

  • Algemene prestatie en inzet: dit omvat het uitvoeren van manoeuvres met inzet en een hoog niveau van moeilijkheid.
  • Variëteit aan manoeuvres: het vermogen van de surfer om verschillende manoeuvres op de golf uit te voeren.
  • Kracht: het gebruik van de kracht van de golf om manoeuvres uit te voeren.
  • Snelheid: de snelheid waarmee de surfer de manoeuvres uitvoert.
  • Vloeiendheid en controle: het vermogen om de manoeuvres vloeiend en met constante controle aan elkaar te rijgen.

Beoordeling van de golven

  • Elke golf wordt door ieder jurylid beoordeeld op een schaal van 0 tot 10.
  • De beste en slechtste scores kunnen worden geëlimineerd, en een gemiddelde van de resterende scores wordt gebruikt voor het eindtotaal.

Structuur van de competitie

Heats

  • De wedstrijden zijn opgedeeld in heats waarin meerdere surfers gedurende een bepaalde tijd (meestal 20 tot 30 minuten) tegen elkaar strijden.
  • Elke surfer kan meerdere golven nemen, maar alleen hun twee beste golven tellen mee voor hun eindscore in de heat.
  • De score van elke heat wordt berekend door de twee beste golven op te tellen, wat een totaal van 20 punten oplevert.

Vooruitgang in de competitie

  • De surfers met de hoogste scores in elke heat gaan door naar de volgende rondes (kwartfinales, halve finales en finale).
  • De surfer met de hoogste score in de laatste heat wordt tot winnaar van de competitie uitgeroepen.

Strategie

Selectie van de golven

  • Het kiezen van de beste golven is cruciaal, aangezien golven van betere kwaliteit spectaculairdere en beter beoordeelde manoeuvres mogelijk maken.
  • Voorrang: een systeem van voorrang kan worden gebruikt om te voorkomen dat meerdere surfers dezelfde golf nemen. De surfer met voorrang heeft het exclusieve recht om de volgende golf te nemen zonder interferentie.

Tijdmanagement

  • Surfers moeten het aantal golven dat ze nemen balanceren met de kwaliteit ervan, hun tijd optimaliseren om hun score te maximaliseren.

Conclusie

Surfcompetities zijn gebaseerd op subjectieve beoordelingen op basis van specifieke criteria, strategische golfselectie en het vermogen om manoeuvres uit te voeren met kracht, snelheid en vloeiendheid. Surfers moeten hun kennis van de oceaan en hun techniek gebruiken om de benodigde punten te scoren om door de heats heen te komen en uiteindelijk de competitie te winnen.

Live odds

Toon andere wedopties

X