Guardiola en Klopp: hoe verhouden ze zich tot de groten aller tijden?
Guardiola en Klopp: hoe verhouden ze zich tot de groten aller tijden?

Guardiola en Klopp: hoe verhouden ze zich tot de groten aller tijden?

De Premier League kan bogen op de twee beste managers ter wereld van dit moment, namelijk Pep Guardiola en Jurgen Klopp.

Manchester City-manager Guardiola en Liverpool-manager Klopp hebben de laatste vijf binnenlandse titels gewonnen, terwijl ze in vier van de laatste vijf Champions League-finales stonden.

Hoe verhouden hun resultaten zich tot die van de beste managers van de Premier League?

Punten per wedstrijd en doelsaldo

Het City van Guardiola en het Liverpool van Klopp hebben zichzelf de afgelopen seizoenen naar nieuwe hoogten geduwd, met aan beide kanten meer dan 90 punten bij verschillende gelegenheden.

Guardiola heeft als trainer van City een Premier League-record van 2,35 punten per wedstrijd, terwijl Klopp slechts een fractie achterloopt op Manchester United-legende Sir Alex Ferguson, met een gemiddelde van 2,16 punten per wedstrijd.

Onder de managers die 200 wedstrijden overzagen, had ook Jose Mourinho meer dan twee punten per wedstrijd, net voor Arsene Wenger met 1.96.

Na Wenger zit wel een groot verschil met de volgende in de stand, met voormalig Tottenham en Southampton-manager Mauricio Pochettino op 1.79.

City en Liverpool zijn als geen ander team in staat om wedstrijden te domineren. Teams die worden gecoacht door Guardiola en Klopp hebben een beter doelsaldo per wedstrijd dan welke andere manager dan ook met 200 Premier League-optredens op hun naam.

Vooral de Spanjaard heeft een ongelooflijk record, met zijn spelers die meer doelpunten maken en minder incasseren per wedstrijd dan wie dan ook, met respectievelijk 2,48 en 0,80.

Grote trofeeën

Guardiola heeft negen grote trofeeën op zijn naam staan bij City, allemaal in binnenlandse competities, terwijl Klopp er vijf heeft met Liverpool, drie in Engeland en twee continentaal.

Slechts drie andere managers kunnen beweren vijf of meer Premier League-trofeeën te hebben gewonnen: Ferguson (23), Wenger (10) en Mourinho (9).

Guardiola heeft sneller trofeeën gewonnen dan welke andere Premier League-manager dan ook, hij evenaarde het aantal van Mourinho in slechts zes seizoenen.

Maar zelfs als hij in hetzelfde tempo doorgaat, zal het hem nog negen jaar kosten om Ferguson te evenaren. Klopp zou in zijn huidige tempo nog 24 jaar nodig hebben om de legendarische Schot te evenaren.

Voor deze analyse worden de Premier League, FA Cup, League Cup, Champions League, Europa League en Club World Cup gedefinieerd als grote trofeeën.

Individuele onderscheidingen

Ferguson werd gekroond tot Manager van het jaar in 11 van de 21 Premier League-campagnes toen hij de leiding had op Old Trafford en de prijs beschikbaar was, een verhouding van meer dan 50%.

Guardiola komt het dichtst in de buurt van dat record, nadat hij de jaarlijkse prijs drie keer in zes jaar tijd heeft gewonnen. Mourinho en Wenger wonnen de prijs ook elk drie keer, respectievelijk in 12 en 22 seizoenen. Klopp verzamelde deze twee keer in zeven pogingen.

Guardiola en Klopp wonnen de prijs voor Manager van de maand sneller dan wie dan ook, misschien als gevolg van hun hoge winstpercentage en indrukwekkende puntentelling.

Mourinho kan zich bedroefd voelen dat hij slechts vier keer de prijs van de maand heeft gekregen, ondanks dat hij een van de meest succesvolle managers in de competitie is. Martin O’Neill (acht), Rafael Benitez (zeven) en Claudio Ranieri (vijf) werden vaker beloond.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X