Analyse van de lotingen van de Europa League en Europa Conference League
Bayern Munchen-Leipzig (Bundesliga)

Analyse van de lotingen van de Europa League en Europa Conference League

De wedstrijden in de groepsfase voor alle Europese clubcompetities van de UEFA zijn nu bekend na de loting van vorige week.

Onze infographic geeft een overzicht van de loting van de Europa League en Europa Conference League om te analyseren wat dit betekent voor de betrokken teams.

bwin is een officiële partner van de Europa League en de Europa Conference League.

Hoe plaatsen de teams zich voor de knock-outfase?

Volgens het nieuwe format dat vorig seizoen is vastgesteld, spelen alle drie de UEFA-competities een groepsfase van 32 teams, waarin acht groepen van vier teams tegen elkaar spelen, zowel uit als thuis.

In de Europa League gaan de acht groepswinnaars automatisch door naar de 1/8e finales, terwijl de acht tweedes het opnemen tegen de acht teams die als derde eindigden in de Champions League-groepen om zich te plaatsen voor de knock-outfase.

De Europa Conference League volgt hetzelfde patroon, met play-offs tussen de nummers twee van de groep en de als derde geplaatste teams uit de Europa League.

Vanaf de 1/8e finales volgen alle drie de competities een standaard knock-outfase, met teams die uit en thuis tegen elkaar spelen met op het einde een finale op neutraal terrein.

Hoe belangrijk is het om de groep te winnen?

Sinds de oprichting van de Europa League in 2009-10, heeft meer dan de helft van de winnaars van beide competities (57%) de finale bereikt nadat ze ook groepswinst hadden gepakt.

Het was moeilijker voor teams die tweede werden, die minder dan één op de vier kwartfinalisten hebben geproduceerd en slechts de helft van de prijzen kon winnen in vergelijking met teams die derde werden.

Hoeveel punten heb je nodig om zich te plaatsen?

In dezelfde periode was het magische aantal punten dat nodig was om de groepsfase te overleven negen.

Ongeveer vier op de vijf teams die dit aantal bereiken, zijn winnaar of tweede geworden, vergeleken met ongeveer de helft van degenen die acht punten behalen.

Welke landen hebben de beste staat van dienst?

Ondanks dat deze competities meer verschillende landen hebben dan de Champions League, zijn het toch landen zoals Engeland, Duitsland en Spanje die de beste staat van dienst hebben.

Hun vertegenwoordigers pakken gemiddeld meer dan 1,8 punten per wedstrijd in groepswedstrijden, met Italiaanse clubs die dit met 1,7 punten iets minder doen.

Wie had geluk bij de loting?

We hebben de UEFA-coëfficiënten van elke mogelijke combinatie van tegenstanders voor elke club berekend om te zien wie geluk had bij hun loting.

In de Europa League kan het Portugese Braga van geluk spreken – ze spelen namelijk tegen de drie zwakste teams uit elk van de andere potten.

Daarentegen hebben de Spanjaarden van Real Sociedad een zware taak voor de boeg, aangezien ze tegen de sterkste tegenstanders uit pot 1 en 3 moeten spelen.

In de Europa Conference League trok het Zwitserse Basel het zwakste team uit Pot 2 en het op twee na zwakste team uit Pot 4, dus het zou eenvoudig moeten zijn voor hen om de knock-outfase te bereiken.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van Hapoel Be’er Sheva uit Israël, die in een groep zit met het sterkste team uit pot 1 en de op een na sterkste uit pot 4.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X