Formule 1 omdat
Formule 1 omdat

Tennis anno 2023: tennissers om op te letten

Het nieuwe tennisseizoen staat voor de deur en de eerste grand slam van het jaar – de Australian Open – is al van start gegaan.

We hebben daarom teruggekeken op 10 jaar aan gegevens van de ATP en WTA Tours om de belangrijkste tennissers te identificeren die we in 2023 in de gaten moeten houden.

Wie wint de Australian Open?

Op basis van gegevens van het afgelopen decennium is de Australian Open een van de gemakkelijker te voorspellen grand slams.

Het toernooi valt erg vroeg in het jaar en de meeste spelers hebben buiten het seizoen voldoende tijd om zich voor te bereiden.

Als gevolg hiervan doen de leidende spelers het meestal goed – acht van de afgelopen 10 heren- en dameskampioenen staan in de top vijf.

Evenzo suggereren recente resultaten dat topspelers minder vatbaar zijn voor een vroege exit in vergelijking met de andere drie grand slams.

Slechts 14 spelers gerangschikt tussen één en tien aan het begin van het toernooi hebben verloren in de eerste ronde sinds 2013, de meest recente waren John Isner en Daria Kasatkina in 2019.

Novak Djokovic – de meest succesvolle speler in de geschiedenis van de Australian Open – zal opnieuw als favoriet aan het toernooi beginnen. De 35-jarige heeft hier de afgelopen 10 jaar een indrukwekkend winstpercentage van 94 procent.

Bij de vrouwen heeft Victoria Azarenka – kampioen in 2012 en 2013, maar dit jaar als 25e geplaatst – het beste record van het afgelopen decennium.

De nummer één van de wereld, Iga Swiatek, haalde de halve finale in 2021 en heeft een respectabel winstpercentage in Australië, namelijk 75 procent.

Djokovic’s leeftijd zal hem waarschijnlijk niet tegenhouden. De historische triomf van Rafael Nadal in 2022 op 35-jarige leeftijd was geen verrassing, aangezien zijn grote vriend en rivaal Roger Federer in 2017 en 2018 ook al op 35- en 36-jarige leeftijd won.

De timing van het toernooi betekent dat spelers fris zijn en niet worden belast door de fysieke en mentale tol van reguliere competitie.

Dit wordt onderstreept door de gemiddelde leeftijd van mannelijke Grand Slam-winnaars sinds 2013, die de oudste is op de Australian Open (gepland aan het begin van het jaar) en de jongste op de US Open (aan het einde).

Evenzo hebben oudere damesspelers veel succes gehad in Melbourne.

Serena Williams won de trofee op 33- en 35-jarige leeftijd in 2015 en 2017, waarbij de laatste overwinning haar laatste bleek te zijn op een van de vier majors.

Wie zou in 2023 kunnen domineren?

2022 was een jaar van verandering op de ATP en WTA Tours.

Bij de mannen won de 19-jarige Carlos Alcaraz zijn eerste major op de US Open en klom daarbij op naar de nummer één plaats van de wereld.

Alcaraz was de derde eerste Grand Slam-winnaar in de afgelopen negen voltooide evenementen – daarvoor waren er slechts twee van de 30 toernooien.

Dat gezegd hebbende, sloot Djokovic 2022 af met het hoogste winstpercentage in de grootste ATP-toernooien, ondanks het missen van een aantal evenementen in de Verenigde Staten en Australië vanwege zijn vaccinatiestatus.

De Serviër won 87 procent van de wedstrijden van Masters 1000-evenementen, de ATP Finals en de grand slams.

Djokovic werd echter door Swiatek als de meest dominante speler in beide tours toegeëigend, die 48 van haar 53 wedstrijden won op toptoernooien.

De Poolse 21-jarige dreigt het vrouwenspel te domineren, nadat ze de eerste speelster is geworden die meerdere grand slams in hetzelfde kalenderjaar kon winnen sinds Angelique Kerber in 2016.

Ze heeft twee keer zoveel rankingpunten als haar eerste uitdager – namelijk Ons Jabeur uit Tunesië.

Wie kan resultaten behalen?

Het claimen van een van de grootste prijzen van het spel vereist zes tot zeven overwinningen op rij, wat moeilijk te bereiken is gezien het niveau van concurrentie op beide tours.

Nadal behaalde in 2022 de langste winning streak onder ATP-spelers en begon het jaar met 20 opeenvolgende overwinningen.

De 22-jarige Canadese Felix Auger-Aliassime zou iemand kunnen zijn om in de gaten te houden in 2023, nadat hij vorig jaar in prima vorm was geëindigd, inclusief een ongeslagen reeks van 16 wedstrijden.

Opnieuw presteerde Swiatek echter beter dan alle anderen met een verbluffende reeks van 37 overwinningen tussen de Qatar Open en een verlies in de derde ronde op Wimbledon.

Door haar dominante vorm veroverde de Pool zes titels (Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Rome en Roland Garros) in iets meer dan drie maanden.

Wie heeft een voorsprong op de rivalen?

Het winnen van de belangrijke evenementen betekent natuurlijk ook het verslaan van de beste spelers ter wereld.

Sinds 2020 hebben slechts 17 spelers van de ATP en WTA Tours een winnend record behaald tegen top-10 tegenstanders in de grootste toernooien.

Het is niet verwonderlijk dat Djokovic en Nadal op de mannenlijst staan, net als Nick Kyrgios uit Australië, die vaak zijn beste tennis bewaart voor het grote podium.

Swiatek leidt sinds 2020 de WTA Tour in onderlinge duels tegen de top 10.

Caroline Garcia en Maria Sakkari zijn de enige andere speelsters in de huidige top 10 met winnende records.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X