Wereldrecords gebroken in 2024: Parijs 2024 was een symfonie van gebroken records
Wereldrecords gebroken in 2024: Parijs 2024 was een symfonie van gebroken records

Wereldrecords gebroken in 2024: Parijs 2024 was een symfonie van gebroken records

Odds op: 26 september

In de annalen van de olympische geschiedenis zullen de Parijse Spelen van 2024 met gouden letters worden geschreven als een toernooi van ongeëvenaarde atletische prestaties. Toen de beste atleten van de wereld samenkwamen in de Stad van het Licht, deden ze niet alleen mee, ze herschreven de recordboeken en duwden de grenzen van het menselijk kunnen naar nieuwe hoogtes. Van zwembaden tot atletiekbanen, van het velodroom tot klimwanden, Parijs 2024 werd het toneel van een symfonie van gebroken records, waarbij elke nieuwe prestatie getuigt van de voortdurende zoektocht naar uitmuntendheid die de olympische geest definieert.

bwin heeft zich gevestigd als een toonaangevende speler op het gebied van sportweddenschappen in België, met een betrouwbaar, divers en innovatief platform. Hier is een lijst van atleten aan de top van hun carrière die je kunt volgen:

Op de weg en baan

Agnes Ngetich uit Kenia vestigde vroeg in het jaar nieuwe wereldrecords op de 5 km en 10 km op de weg in Valencia, met tijden van respectievelijk 14:13 en 28:46.

Peres Jepchirchir, ook uit Kenia, zette een nieuw wereldrecord neer voor de marathon bij de Londen Marathon in april, met een tijd van 2:16:16.

Jakob Ingebrigtsen, de Noorse sensatie, verbaasde de wereld met een tijd van 7:17.55 op de 3000 m in Chorzów.

Beatrice Chebet uit Kenia vestigde een nieuw wereldrecord op de 10.000 m bij de Pre Classic in Eugene, met een tijd van 28:54.14.

Springen en werpen

De Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis verbrak dit jaar drie keer zijn eigen wereldrecord, met als hoogtepunt een sprong van 6,26 m in Chorzów.

De Litouwse discuswerper Mykolas Alekna stelde een nieuw wereldrecord op van 74,35 m in Ramona.

Olympische Hoogtepunten

De Olympische Spelen van Parijs waren het toneel van historische prestaties. De Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone verbrak tweemaal haar eigen wereldrecord op de 400 m horden, met als hoogtepunt een tijd van 50,37 seconden tijdens de Spelen.

Het Amerikaanse 4x400m gemengde estafetteteam schitterde ook door een nieuw wereldrecord neer te zetten in 3:07.41.

Zwemmen: golven maken en barrières doorbreken

Het Aquatic Center in Parijs werd het epicentrum van uitmuntendheid in zwemmen, waar meerdere wereldrecords in rap tempo werden gebroken. De toon werd direct gezet door de Chinees Pan Zhanle, die zijn eigen wereldrecord op de 100m vrije slag bij de mannen verbrijzelde met een tijd van 46,40 seconden, een indrukwekkende verbetering van 0,40 seconden ten opzichte van zijn eerdere record in Doha.

Het Amerikaanse team bevestigde zijn dominantie in de estafette-evenementen door nieuwe wereldrecords te vestigen in zowel de 4x100m wisselslag gemengd (3:37,43) als de 4x100m wisselslag voor vrouwen (3:49,63). Deze prestaties benadrukten de diepte en veelzijdigheid van het Amerikaanse zwemprogramma.

Individuele topprestaties waren ook volop aanwezig. De Amerikaan Bobby Finke schreef geschiedenis door een 12 jaar oud record op de 1500m vrije slag bij de mannen te breken, met een tijd van 14:30,67, waarmee hij het vorige record van de Chinees Sun Yang uit Londen 2012 overtrof.

Atletiek: snelheid, Kracht en Precisie

Het atletiekstadion in Parijs werd de broedplaats van recordprestaties. Het Amerikaanse 4x400m gemengde estafetteteam zette een moordend tempo neer met een tijd van 3:07,41, waarmee ze hun eigen wereldrecord, dat een jaar eerder in Boedapest was gevestigd, verbrijzelden.

De Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis, al een legende, reikte naar nieuwe hoogtes met een sprong van 6,25 m, waarmee hij zijn eigen wereldrecord van eerder dat jaar verbeterde. Deze prestatie onderstreepte Duplantis’ status als een van de meest dominante atleten in de atletiek.

Misschien wel de meest opwindende prestatie kwam van de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone op de 400m horden voor vrouwen. Haar tijd van 50,37 seconden was simpelweg fenomenaal, waarmee ze haar eigen wereldrecord verpulverde en haar reputatie als een van de grootste hordeloopsters aller tijden bevestigde.

Boogschieten: precisie onder druk

In de wereld van het boogschieten toonde de Zuid-Koreaanse Lim Sihyeon ongeëvenaarde precisie door 694 punten te scoren in de 72 pijlen op 70 meter bij de vrouwen. Deze opmerkelijke prestatie overtrof het vorige record met twee punten, wat de nauwe marges op het hoogste niveau van deze sport illustreert.

Baanwielrennen: snelheid op twee wielen

Het velodroom van Parijs was het toneel van recordbrekende prestaties. Het Britse damessnelheidsteam klokte 45,186 seconden, terwijl het mannenteam van Nederland een nieuwe referentie vestigde met 40,949 seconden. Het Australische mannenteam in de achtervolging verlaagde het wereldrecord tot 3:40,730, wat de felle competitie in het baanwielrennen benadrukte.

Individuele records sneuvelden ook, met de Nederlander Harrie Lavreysen en de Duitse Lea Friedrich, die nieuwe normen vestigden in respectievelijk de 200m vliegende start voor mannen en vrouwen.

Sportklimmen: nieuwe hoogtes bereiken

De sportklimcompetitie zag records vallen in de snelheidsdiscipline. De Poolse Aleksandra Miroslaw vestigde een nieuw wereldrecord bij de vrouwen met een tijd van 6,06 seconden, terwijl de Amerikaan Sam Watson een bijna ongelooflijke tijd van 4,74 seconden vestigde in de mannenwedstrijd.

Gewichtheffen: kracht herdefiniëren

De Bulgaar Karlos Nasar stal de show in de gewichthefcompetitie door twee wereldrecords te breken in de categorie tot 89 kg voor mannen. Zijn stoot van 224 kg en totaal van 404 kg waren indrukwekkende vertoningen van brute kracht die zowel toeschouwers als concurrenten verbijsterden.

Moderne vijfkamp: veelzijdige uitmuntendheid

In de moderne vijfkamp werden records verbroken in zowel individuele onderdelen als totaalscores. De Mexicaan Emiliano Hernandez stelde een nieuwe norm in de laser run, terwijl de Egyptenaar Ahmed Elgendy en de Hongaarse Michelle Gulyas records vestigden in respectievelijk de mannen- en vrouwencompetitie.

Een nieuw tijdperk van atletische successen

De Olympische Spelen van Parijs 2024 zullen worden herinnerd, niet alleen vanwege de uitgereikte medailles, maar ook vanwege het indrukwekkende aantal wereldrecords dat werd gebroken. Deze prestaties vertegenwoordigen meer dan alleen cijfers op een scorebord; ze zijn het resultaat van jaren van toewijding, innovatieve trainingsmethoden en de onwankelbare menselijke geest die ons ertoe brengt om de grenzen van het mogelijke te verleggen.

Wanneer we terugkijken op de buitengewone prestaties die we dit jaar hebben gezien, is het duidelijk dat we een nieuw tijdperk van atletische successen zijn ingegaan. De records die tijdens deze Spelen zijn gevestigd, zullen de volgende generatie atleten inspireren om groter te dromen, harder te trainen en nog hogere doelen te bereiken.

De Olympische Spelen van Parijs 2024 hebben een nieuwe norm gesteld voor wat mogelijk is in menselijke prestaties. Terwijl de fakkel wordt doorgegeven aan de volgende gaststad, kijkt de wereld uit naar nieuwe records en opmerkelijke prestaties die de toekomst van de sport zal brengen. Eén ding is zeker: de olympische geest, belichaamd in het motto “Sneller, Hoger, Sterker – Samen”, heeft nooit zo sterk geleefd als in de Stad van het Licht tijdens die onvergetelijke zomerdagen van 2024.

Live odds

Toon andere wedopties

X