De winnende groep van Eurovision in 2022
De winnende groep van Eurovision in 2022

Eurovisie Songfestival 2023: wie wint de finale van deze editie?

Odds op: 04/05/2023

Sinds 1956 brengt het Eurovisie Songfestival elk jaar in mei voornamelijk Europese landen samen in een muziekwedstrijd. Het is het oudste televisieprogramma ter wereld.

De keuze van de deelnemers wordt overgelaten aan de vrije wil van elk deelnemend land. De geselecteerde nummers mogen echter niet eerder dan september van het voorgaande jaar zijn uitgebracht.

Het stemmen gebeurt volgens een ritueel en is bijna net zo belangrijk als de muzikale uitvoeringen zelf; kijkers en de vakjury kunnen niet stemmen op het lied uit eigen land. Twintig landen worden gekozen om deel te nemen aan de finale. De winnaar van Eurovision is degene die van alle stemmen de meeste punten heeft behaald. Bij een gelijke stand is de winnaar degene die de meeste televotes heeft ontvangen.

Het Eurovisie Songfestival van 2023 vindt plaats in Liverpool, Engeland. De datum van de finale is vastgesteld op 13 mei 2023. De door de organisatoren gekozen slogan is “United by Music”.

De Eurovision 2023 odds zien Zweden als de duidelijke favoriet in de voorspellingen.

Zweden

Voorafgaand aan de editie van 2023 heeft Zweden al eenenzestig keer deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival, sinds hun eerste deelname in 1958. Zweden heeft zes keer het festival gewonnen. Sinds de introductie van de halve finales in 2004 zijn de Zweedse vertegenwoordigers er altijd in geslaagd om zich te kwalificeren voor de finale. Voor het Eurovisie Songfestival 2023 organiseerde Zweden de 62e editie van hun nationale selectie, het Melodifestivalen, om hun vertegenwoordiger te kiezen.

Het Melodifestivalen 2023 vond plaats tussen 4 februari en 11 maart 2023 en omvatte 28 artiesten. De finale werd gehouden in de Friends Arena in Stockholm. De winnaar van deze editie is Loreen met het nummer “Tattoo”. Zweden zal deelnemen aan de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023, gepland op 9 mei, en zal optreden in de tweede helft van de show.

Zweden staat genoteerd op 1.62 en is dit jaar de grote favoriet om te winnen in Liverpool.

Finland

Voorafgaand aan de wedstrijd van 2023 heeft Finland vijfenvijftig keer deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival sinds de eerste deelname in 1961. Finland heeft één keer het festival gewonnen in 2006 met het nummer “Hard Rock Hallelujah” uitgevoerd door Lordi. Voor het Eurovisie Songfestival 2023 organiseerde Finland de twaalfde editie van zijn nationale selectie, Uuden Musiikin Kilpailu (UMK), om zijn vertegenwoordiger te kiezen.

UMK 2023 vond plaats op 25 februari 2023 en er streden zeven artiesten om de overwinning. De finale vond plaats in Logomo, Turku. De winnaar van deze editie is Käärijä met het nummer “Cha Cha Cha”. Finland zal ook deelnemen aan de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023, gepland op 9 mei, en zal optreden in de tweede helft van de show.

Finland staat genoteerd op 3.00 en is dit jaar een van de outsiders om te winnen in Liverpool.

Oekraïne

Oekraïne heeft in 2022 het songfestival gewonnen met het nummer ‘Stefania’ van de hiphopgroep Kalush Orchestra. Ook dit jaar behoort het land tot de outsiders om te winnen in de finale met het nummer ‘Heart of Steel’, gezongen door Tvorchi.

Oekraïne staat genoteerd op 13.00 en is dit jaar een van de outsiders om te winnen in Liverpool.

Frankrijk

La Zarra zal Frankrijk vertegenwoordigen tijdens de 67e editie van het Eurovisie Songfestival. De Canadese singer-songwriter zou oorspronkelijk meedoen aan de wedstrijd “Eurovision France, c’est vous qui décidez!” uitgezonden op France 2, maar het werd uiteindelijk bekendgemaakt dat hij geselecteerd zou worden om Frankrijk te vertegenwoordigen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival nadat de Franse wedstrijd werd geannuleerd.

Frankrijk staat genoteerd op 13.00 en is dit jaar een van de outsiders om te winnen in Liverpool.

Laatste winnaars

2022 – Oekraïne

2021 – Italië

2020 – Geannuleerd

2019 – Nederland

2018 – Israël

2017 – Portugal

2016 – Oekraïne

2015 – Zweden

2014 – Oostenrijk

2013 – Denemarken

Toon andere wedopties

X