Verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk: wie wordt de nieuwe Prime Minister?
Verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk: wie wordt de nieuwe Prime Minister?

Verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk: wie wordt de nieuwe Prime Minister?

Odds op: 22/06/2022

De datum van de volgende algemene verkiezingen is nog niet bekend gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk kan echter het parlement elk moment worden ontbonden en kunnen verkiezingen hierna vrij vlug gehouden worden.

De regering van het moment kan beslissen wanneer er algemene verkiezingen worden uitgeschreven. Soms gebeurt dit omdat de regering veel vertrouwen heeft en graag het mandaat wil verlengen. In andere gevallen kan het parlement een motie van wantrouwen houden en gaat het land naar verkiezingen.

Enkele weken geleden overleefde de huidige Prime Minister Boris Johnson een motie van wantrouwen van de eigen fractie. Aanleiding voor de stemming was ‘partygate’, het schandaal rondom de feestjes van overheidspersoneel tijdens de corona lockdowns. De vraag is daarom hoe lang Boris Johnson nog vertrouwen zal genieten van het parlement en of er daarom vervroegde verkiezingen komen. Als het VK naar verkiezingen gaat, dan zijn dit volgens ons de grootste kanshebbers om BJ op te volgen.

Jeremy Hunt

De 55-jarige Jeremy Hunt is de conservatieve politicus die de afgelopen maanden heeft duidelijk gemaakt dat hij de job van Prime Minister ambieert. Nadat hij de National Health Service had geleid onder David Cameron en Theresa May, werd Hunt tweede in de leiderschapsverkiezingen van 2019, toen hij verloor van Johnson.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken positioneert zich tegenover de huidige Eerste Premier: hij voerde campagne om in de Europese Unie te blijven tijdens het referendum van 2016 en hij heeft een meer centrumrechtse traditionele conservatieve stijl. Hij heeft via Twitter al aangegeven dat hij zichzelf als de opvolger van Boris Johnson ziet.

De kans dat Jeremy Hunt de nieuwe Prime Minister wordt staat op 6.50.

Liz Truss

De 46-jarige Truss is een conservatieve politica, een grote voorstander van de vrije markt en wordt daarom vaak vergeleken met Margaret Thatcher. Truss heeft verschillende functies bekleed onder drie Tory-premiers – David Cameron, Theresa May en Boris Johnson – en is de hoofdonderhandelaar van het VK met de Europese Unie. Ook Truss heeft haar ambities al uitgesproken en heeft aangegeven dat het tijd is om Boris Johnson te vervangen met een betere leider.

De kans dat Liz Truss de nieuwe Prime Minister wordt staat op 7.00.

Keir Starmer

De nieuwe Prime Minister hoeft natuurlijk niet uit de conservatieve partij te komen. Er is een grote kans dat Labour de volgende verkiezingen zou kunnen winnen. Labour doet het goed in de polls en heeft een kans maar de kiezers zijn echter niet volledig overtuigd van de leiderscapaciteiten van Starmer.

Velen binnen de gelederen van Labour vonden de prestaties van Starmer te weinig en bekritiseerden zijn manier van vragen stellen bij de motie van wantrouwen. Bepaalde partijleden vonden zelfs dat de zwakke prestaties van Starmer Boris Johnson had geholpen om stabiliteit te herwinnen na de vertrouwensstemming.

De kans dat Keir Starmer de nieuwe Prime Minister wordt staat op 6.00.

De vorige Prime Minsters

Boris Johnson (conservative): 2019 – ?

Theresa May (conservative): 2016 – 2019

David Cameron (conservative): 2010 – 2016

Gordon Brown (labour): 2007 – 2010

Tony Blair (labour): 1997 – 2007

Live Odds

Toon andere wedopties

X