Juventus-AS Roma (Serie A)
Juventus-AS Roma (Serie A)

Wie zal paus Franciscus opvolgen?

Odds op: 20/06/2022

Paus Franciscus is sinds zijn verkiezing op 13 maart 2013 nu 9 jaar paus en zijn opvolging begint zich daarom op te dringen. Van zijn geboortenaam Jorge Mario Bergoglio volgde hij zelf Benoit XVI op die te oud begon te worden voor de verplichtingen die aan deze titel verbonden waren.

De verkiezing van een nieuwe paus gaat als volgt: wanneer een paus sterft of aftreedt, komt het college van kardinalen bijeen in een proces dat een “conclaaf” wordt genoemd om zijn opvolger te kiezen. Alle kardinalen onder de 80 jaar mogen stemmen, en de verkiezing vindt plaats in de Sixtijnse Kapel, waar elke kardinaal een geheime stem uitbrengt. De stembiljetten worden na elke stemming verbrand, en als geen enkele kandidaat een tweederdemeerderheid haalt, is de rook uit de schoorsteen zwart, wat aangeeft dat er geen paus is gekozen. Als er wel een paus wordt gekozen, wordt de rook wit en verschijnt de nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek om zijn eerste zegen te geven aan de gelovigen die beneden zijn verzameld.

De kansen met betrekking tot de verkiezing van de paus zien Luis Antonio Gokim Tagle als favoriet in de voorspellingen.

Wie is Luis Antonio Gokim Tagle?

Luis Antonio Gokim Tagle is een Filipijnse kardinaal van de katholieke kerk. Hij is de 32e aartsbisschop van Manilla, die in 2011 door paus Benedictus XVI in functie werd benoemd. Hij was eerder bisschop van Imus van 2003 tot 2011. Tagle werd geboren in 1957 in Manilla, Filippijnen. Hij studeerde aan de Ateneo de Manila University en de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit, voordat hij in 1982 tot priester werd gewijd. Hij bekleedde verschillende functies binnen de Katholieke Kerk, waaronder als lid van de Internationale Theologische Commissie van 1997 tot 2002. In 2012 werd door paus Benedictus XVI tot kardinaal benoemd. Kardinaal Tagle staat bekend om zijn werk op het gebied van sociale rechtvaardigheid en was er snel bij om te zeggen dat de kerk meer moest doen om armoede en ongelijkheid te bestrijden. Hij bekritiseerde ook de corruptie in de Filippijnse regering.

Hij is een van de belangrijkste adviseurs van paus Franciscus en lijkt een voor de hand liggende keuze voor zijn opvolging met een odd van 6.00.

Wie is Peter Kodwo Appiah Turkson?

Kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson is een Ghanese kardinaal van de katholieke kerk. Tot 2017 was hij voorzitter van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede. Hij werd geboren in 1948 in Wassa Akropong en in 1975 werd hij tot priester gewijd. Peter Kodwo Appiah Turkson studeerde vervolgens aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome en behaalde een licentie in de Heilige Schrift en een doctoraat in de theologie. Pas in 2010 werd hij door paus Benedictus XVI tot kardinaal benoemd.

Op 73-jarige leeftijd heeft hij nog een zekere marge voordat hij de leeftijdsgrens van 80 jaar op de verkiezingsdag bereikt en geniet daarom een quotering van 7.00.

Wie is Marc Ouellet?

Marc Ouellet is een Canadese prelaat van de katholieke kerk. Hij was aartsbisschop van Quebec en primaat van Canada van 2003 tot 2010 en werd in 2003 tot kardinaal benoemd. Ouellet wordt beschouwd als een prominente conservatieve stem binnen de kerk en is een uitgesproken criticus van het homohuwelijk en anticonceptie. Daarnaast heeft hij veel gereisd in Latijns-Amerika en spreekt hij vloeiend Spaans, Portugees en Italiaans. Vanwege zijn ervaring en expertise wordt Ouellet vaak geraadpleegd over kwesties van katholieke leer en doctrine.

Bovendien betekent zijn hoge leeftijd van 78 dat hij het risico loopt de leeftijdsgrens te overschrijden vóór de verkiezing van de nieuwe paus, wat hem een beoordeling van 8.00 oplevert.

Vorige pausen

Pape François — 13 maart 2013

Benoit XVI — 19 april 2005 – 28 februari 2013

Jean-Paul II — 16 oktober 1978 – 2 april 2005

Jean-Paul I — 26 augustus 1978 – 28 september 1978

Paul VI — 21 juni 1963 – 6 augustus 1978

Toon andere wedopties

X