Analyse: wie zijn de grootste helden uit elke competitie?
Analyse: wie zijn de grootste helden uit elke competitie?

Analyse: wie zijn de grootste helden uit elke competitie?

Om dit te achterhalen, hebben we de afgelopen vijf seizoenen geanalyseerd en het gemiddelde doelsaldo van elke club per 90 minuten onderzocht, rekening houdend met het feit dat een bepaalde speler op het veld stond of niet.

Om eerlijk te zijn hebben we in deze periode geen wedstrijden in rekening gebracht voordat spelers voor het eerst voor hun huidige club uitkwamen. Hieronder vind je de 10 spelers terug die het grootste positieve verschil hebben gemaakt in één van de Europese topcompetities.

De Jupiler Pro League

In België is er veel concurrentie om de titel van meest waardevolle speler, maar het is de rechtsback van Lokeren Stefano Marzo die de nummer 1 plaats inneemt. Hij verbetert hun doelsaldo met bijna een doelpunt per 90 minuten wanneer hij op het veld staat.

Anderlecht doelman Franck Boeckx en opnieuw een rechtsback – de Portugees Aurelio Buta die voor Antwerp speelt – vervolledigen de top 3. Carcela en teamgenoot van Buta, Ivo Rodrigues, staan respectievelijk vierde en vijfde.

Wedden op Jupiler Pro Wedden op voetbal

Premier League

Alhoewel Pierre-Emerick Aubameyang dit seizoen veel lof heeft ontvangen voor zijn prestaties als speler van Arsenal, is het eigenlijk zijn teamgenoot Alexandre Lacazette die het grootste verschil heeft gemaakt in de Premier League.

Het gemiddelde doelsaldo van de Gunners per 90 minuten is exact in evenwicht zonder hem in de ploeg, maar telt een volledig doelpunt meer met hem wel op het veld.

James Tomkins van Crystal Palace staat op een gedeelde eerste plaats, en zijn aanwezigheid geeft een identieke impuls aan het team van Roy Hodgson – alhoewel hij hen slechts een break-even geeft. Ook zijn meer illustere collega Wilfried Zaha heeft een vergelijkbaar effect op hun kansen.

Met betrekking tot Tottenham is het het vertrek van Son Heung-Min voor zijn internationale plichten die hen meer zou moeten ongerust maken dan de afwezigheid van Harry Kane.

La Liga

In de Spaanse eerste klasse is Iago Aspas van Celta Vigo de opvallendste artiest: zijn team worstelde echt zonder hem op het veld en er is geen enkele speler in de zeven divisies die we onderzochten die een groter verschil maakt voor zijn team.

Zowel Ruben Perez van Leganes als Sergio Garcia van Espanyol verdienen een vermelding omdat ze een soortgelijke impuls hebben gegeven als die van Lacazette bij Arsenal. Het is daarnaast geen verrassing dat Wissam Ben Yedder – die de draaischijf is voor Sevilla – ook in de top 10 staat.

Serie A

Het is mogelijk dat Manchester United de verkeerde Lukaku in dienst heeft, aangezien de impact van Marcus Rashford dit seizoen groter is en zijn jongere broer Jordan het verschil maakt voor Lazio, en dit op een positie die United eigenlijk moet gaan versterken.

Alleen Mirko Gori, die bij Frosinone tegen de degradatie speelt, heeft een grotere positieve impact gehad onder de huidige spelers uit deze competitie. Mocht Frosinone dit seizoen alsnog degraderen, dan zal hij dus zeker opnieuw zijn kans krijgen bij een ander team uit de Serie A.

Bundesliga

Augsburg lijkt een team te zijn dat sterk afhankelijk is van verschillende leden van het team, met twee van de drie meest invloedrijke spelers in de Bundesliga in hun gelederen en zelfs een derde speler in de top 10.

De aanwezigheid van de IJslandse spits Alfred Finnbogason en de linksachter Philipp Max hebben een groter positief effect gehad op hun gemiddelde doelsaldo dan gelijk welke andere speler dan ook voor een ander team, met uitzondering van Julian Baumgartlinger van Leverkusen.

Er staat echter nog een Oostenrijker in de lijst die nog bekender is – en ook linksachter is – David Alaba van Bayern, de belangrijkste speler voor rekordmeister Bayern.

Ligue 1

Van Neymar wordt natuurlijk verwacht dat hij in de top 10 staat, rekening houdend met hoe belangrijk de Braziliaanse dribbelkont is voor PSG. Toch is het echter rechtsachter Thomas Meunier die een groter verschil maakt sinds hij voor de Parijzenaars uitkomt.

Bovenaan de lijst staat echter verrassend Fernando Marcal die Lyon doet dromen van Champions League voetbal, opnieuw een linksachter die belangrijk is voor zijn team.

De Griekse Super League

De Griekse top 10 wordt gedomineerd door leden van één team in het bijzonder, aangezien Asteras Tripoli vier van de zes meest invloedrijke spelers telt, inclusief degene die het grootste verschil maakt.

Met vice-kapitein Konstantinos Triantafyllopoulos in het team behaalt het team gemiddeld meer dan één doelpunt meer per 90 minuten. Ze doen er dus goed aan om deze speler steeds in de selectie op te nemen.

Als Panathinaikos graag nog eens kampioen zou willen spelen, dan moeten ze zeker en vast de jonge winger met de naam Anastasios Chatzigiovanis een kans blijven geven. Zonder hem in het team is hun gemiddelde doelsaldo een stuk lager dan met hem op het veld.

De statistieken werden geanalyseerd op 15 januari 2019.

X