posities volleyball
posities volleyball

Positie in volleybal: 6 zeer verschillende plaatsen op het veld

Odds op: 6 maart

In volleybal bezet elke speler op het veld een specifieke positie met vastgestelde verantwoordelijkheden. De standaardposities in volleybal omvatten zes posities.

Spelers voeren rotaties uit nadat ze de service van de tegenstander hebben gewonnen, en elke speler moet zich kloksgewijs verplaatsen naar de volgende positie. Deze rotatie zorgt ervoor dat elke speler de kans krijgt om op verschillende posities op het veld te spelen.

Wedden op volleybal doe je bij bwin.

Buitenaanvaller (hoofdaanvaller of linkeraanvaller)

Gepositioneerd aan de linkerkant van het net, is de buitenaanvaller verantwoordelijk voor de aanval vanuit de voorste linkse positie. Hij ontvangt vaak de passes van de spelverdeler en wordt belast met het uitvoeren van krachtige aanvallen.

De buitenaanvaller kan verschillende soorten aanvallen uitvoeren, waaronder diagonale aanvallen, lijnaanvallen, snelle aanvallen en andere technieken om de tegenstander te misleiden.

De buitenaanvaller is vaak een van de meest veelzijdige en krachtige spelers in het team. Hun vermogen om effectief aan te vallen vanuit de voorste linkse positie kan aanzienlijk bijdragen aan het succes van het team in een wedstrijd. Teams streven er over het algemeen naar om een getalenteerde buitenaanvaller te hebben om hun aanvallende potentieel te maximaliseren.

Middenblokkeerder

Gepositioneerd in het midden van het net, is de middenblokkeerder verantwoordelijk voor het blokkeren van de aanvallen van de tegenstander en neemt hij ook deel aan aanvallen vanuit de centrale voorpositie. Hij speelt een cruciale rol zowel in de aanval als in de verdediging.

De primaire verantwoordelijkheid van de middenblokkeerder is het blokkeren. Wanneer de tegenstander aanvalt, springt de middenblokkeerder om de bal boven het net te blokkeren, in een poging de aanval van de tegenstander af te weren of te counteren.

De middenblokkeerder speelt een sleutelrol in het beschermen van het net en het creëren van aanvallende kansen. Spelers in deze positie zijn meestal lang, krachtig en behendig, omdat ze snel moeten kunnen springen om de aanvallen van de tegenstander te blokkeren. Een goede middenblokkeerder kan een significante impact hebben op de uitkomst van een wedstrijd door het gebied rond het net te controleren.

Diagonaalaanvaller (opposite of rechteraanvaller)

Gepositioneerd aan de rechterkant van het net, tegenover de spelverdeler, is de diagonaalaanvaller verantwoordelijk voor de aanval vanuit de rechtervoorpositie. Hij draagt ook bij aan het blokkeren en de verdediging.

De diagonaalaanvaller speelt een cruciale rol in de aanval van het team, en biedt een belangrijke offensieve optie vanaf de rechterkant van het net. Ze moeten krachtige en behendige spelers zijn, in staat om punten te scoren en om te gaan met de verdediging van de tegenstander.

Hoewel blokkeren niet de primaire verantwoordelijkheid van de diagonaalaanvaller is, kunnen rechteraanvallers betrokken zijn bij het blokkeren aan het net, vooral tegen de aanvallers van de tegenstander die aan de linkerkant gepositioneerd zijn.

De spelverdeler

De spelverdeler speelt een strategische rol door de aanval van het team te coördineren. Hij is gepositioneerd in de rechterachterhoek en is verantwoordelijk voor het positioneren van de bal op een manier die effectieve aanvallen mogelijk maakt.

De belangrijkste taak van de spelverdeler is het opzetten van de aanvallers voor effectieve slagen. Ze ontvangen de eerste pass van de libero of een andere speler om een optimale opstelling voor de aanval te creëren.

Spelverdelers gebruiken verschillende passeertechnieken, waaronder de hoge pass voor aanvallers aan het net, de snelle pass voor snelle aanvallen en de lobpass om de verdediging van de tegenstander te omzeilen.

Communicatie tussen de spelverdeler en de aanvallers is essentieel. De spelverdeler moet de sterke punten en voorkeuren van elke aanvaller begrijpen om hen in een optimale positie te brengen.

Een goede spelverdeler moet in staat zijn om de bal eerlijk te verdelen onder verschillende aanvallers, waardoor een onvoorspelbare aanval ontstaat die moeilijk te verdedigen is voor de tegenstander.

De spelverdeler moet onder druk kunnen presteren, vooral in cruciale spelsituaties, en snel en verstandig beslissingen kunnen nemen.

De spelverdeler wordt vaak gezien als het brein van het team, omdat zijn vermogen om het spel te lezen, effectief te communiceren en succesvolle aanvallen op te zetten essentieel is voor het succes van het team. Een goede spelverdeler kan het tempo en de uitkomst van een wedstrijd aanzienlijk beïnvloeden.

Libero

De libero is een gespecialiseerde verdedigingsspeler. Hij heeft het voorrecht om vrijelijk elke speler van de achterlijn te vervangen zonder voorafgaande kennisgeving aan de officials. De libero richt zich voornamelijk op ontvangst en verdediging, waardoor de verdedigingscapaciteiten van het team worden versterkt.

De libero draagt een shirt van een andere kleur en bevindt zich meestal op de middenachterpositie van het veld.

De belangrijkste verantwoordelijkheid van de libero is het zorgen voor een effectieve ontvangst van services. Ze zijn vaak de eersten die de bal raken wanneer deze wordt geserveerd door de tegenstander. De libero is gespecialiseerd in verdediging, met name in het ontvangen van aanvallen van de tegenstander. Ze moeten snel, behendig zijn en uitstekende vaardigheden hebben in ontvangst en duiken om ballen te recupereren.

De libero heeft speciale privileges wat betreft vervangingen. Ze kunnen het veld vrijelijk betreden en verlaten zonder voorafgaande melding aan de scheidsrechter.

De libero mag de bal niet aanvallen boven het net, niet blokkeren aan het net of serveren. Vanwege hun rol in ontvangst en verdediging zijn liberos meestal vaardig in duiken en kunnen ze moeilijke ballen recupereren.

De libero is een essentieel onderdeel van het team, met gespecialiseerde expertise in ontvangst en verdediging. Hun rol helpt de stabiliteit van het team in deze cruciale aspecten van het spel te verbeteren.

Verdedigingsspecialist

Net als de libero, is de verdedigingsspecialist een speler van de achterlijn, gericht op ontvangst en verdediging. Echter, deze speler heeft niet dezelfde substitutieprivileges als de libero.

Er is geen officiële positie genaamd “Verdedigingsspecialist” in volleybal zoals het traditioneel is georganiseerd, althans niet volgens de regels van de Internationale Volleybalfederatie (FIVB) en vele nationale competities. Het is echter mogelijk dat sommige coaches of teams deze term gebruiken om een speler aan te duiden wiens primaire rol gericht is op verdediging.

Deze spelers kunnen liberos zijn of achterveldspelers die zich voornamelijk concentreren op het ontvangen van services en aanvallen van de tegenstander, evenals op achterveldverdediging.

Toon andere wedopties

X