de meest opmerkelijke wedstrijden tussen België en Frankrijk

België vs Frankrijk: de meest opmerkelijke wedstrijden

Odds op: 30 juni

De rivaliteit tussen België en Frankrijk in het voetbal is een van de meest intrigerende in Europa, met een geschiedenis die meer dan een eeuw beslaat. De wedstrijden tussen deze twee buurlanden hebben vaak geleid tot spannende en gedenkwaardige momenten. Ter gelegenheid van de 1/8e finales van Euro 2024, waarin België en Frankrijk het opnieuw tegen elkaar opnemen, kijken we terug op zeven van de meest opmerkelijke wedstrijden die deze rivaliteit hebben bepaald.

Wedden op België – Frankrijk doe je samen met bwin.

Évence Coppée Trophy (1 mei 1904)

De eerste officiële voetbalwedstrijd tussen België en Frankrijk vond plaats op 1 mei 1904 in Ukkel, België, en eindigde in een 3-3 gelijkspel. Deze wedstrijd markeerde het begin van een langdurige rivaliteit tussen de twee landen. De wedstrijd werd georganiseerd ter bevordering van de Frans-Belgische vriendschap en is een historische mijlpaal in de voetbalgeschiedenis van beide landen.

Gesponsord door de Belgische filantroop Évence Coppée, was dit de eerste internationale wedstrijd voor beide teams, bestaande uit voornamelijk amateurspelers. België nam een vroege voorsprong, maar Frankrijk vocht terug, resulterend in een boeiende wedstrijd vol doelpunten. Georges Quéritet scoorde tweemaal voor België, met Pierre-Joseph Destrebecq als de andere doelpuntenmaker. Louis Mesnier, Marius Royet en Gaston Cyprès scoorden voor Frankrijk.

België 7-0 Frankrijk (7 mei 1905)

Op 7 mei 1905 leed Frankrijk een van zijn zwaarste nederlagen ooit in een vriendschappelijke wedstrijd tegen België, met een eindscore van 7-0. Deze wedstrijd, gehouden in Brussel, markeerde een vroege periode waarin België vaak de overhand had in ontmoetingen met Frankrijk. Het Belgische team, bekend om zijn sterke en georganiseerde spel, domineerde vanaf het begin. Spelers zoals Robert De Veen, die een hattrick scoorde, en Alphonse Six, die tweemaal scoorde, waren cruciaal in deze overwinning. Andere doelpuntenmakers waren Camille Van Hoorden en Gustave Vanderstappen.

Voor België was deze overwinning een bron van nationale trots en versterkte het hun status als een sterk team in Europa. Deze wedstrijd blijft een gedenkwaardige gebeurtenis in de Belgische sportgeschiedenis en benadrukte de competitieve aard van de rivaliteit tussen België en Frankrijk.

3. Frankrijk 3-1 België (5 juni 1938, Wereldbeker)

Tijdens de Wereldbeker van 1938 versloeg Frankrijk België met 3-1 in de achtste finales, een cruciale overwinning die hun opmars naar de kwartfinales markeerde. Deze wedstrijd vond plaats in het Stade de Colombes in Parijs en was een belangrijke stap voor het Franse nationale team op het wereldtoneel. Voor België was de nederlaag een grote teleurstelling, omdat ze hun ambities om verder te komen in het toernooi niet konden waarmaken.

Frankrijk opende de score vroeg in de wedstrijd dankzij een doelpunt van Émile Veinante. Hun snelle en wendbare aanval bleek effectief tegen de Belgische verdediging. Jean Nicolas verdubbelde de voorsprong voor de rust met een krachtig schot van buiten het strafschopgebied. België, ondanks meerdere pogingen van aanvallers zoals Bernard Voorhoof, kon de Franse verdediging niet doorbreken.

In de tweede helft bleef Frankrijk domineren en voegde een derde doelpunt toe via Oscar Heisserer na een fout van de Belgische verdediging. België scoorde een laat eerreddend doelpunt door Henri Isemborghs, maar het was onvoldoende om de achterstand goed te maken.

België 4-3 Frankrijk (18 juni 1985, Wereldbeker Kwalificatie)

Op 18 juni 1985, in een spannende kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker van 1986, versloeg België Frankrijk met 4-3 in het Heizelstadion in Brussel. Deze cruciale overwinning stelde België in staat om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap, terwijl Frankrijk teleurgesteld achterbleef.

De wedstrijd begon dynamisch, met België die de leiding nam dankzij een doelpunt van Enzo Scifo. Frankrijk reageerde snel met een gelijkmaker van Michel Platini. Na een spannende eerste helft kwam België sterk terug in de tweede helft. Jan Ceulemans en Nico Claesen brachten de stand naar 3-1 met indrukwekkende aanvallen. Jean-Pierre Papin scoorde voor Frankrijk, waardoor de spanning terugkwam. België vergrootte de voorsprong naar 4-2 met een kopbal van Georges Grün. In de laatste minuten scoorde Dominique Rocheteau voor Frankrijk, maar België hield stand en won met 4-3.

6. Frankrijk 1-0 België (10 juli 2018, Wereldbeker Halve Finale)

Op 10 juli 2018 vond een van de meest memorabele wedstrijden tussen België en Frankrijk plaats tijdens de halve finale van de Wereldbeker in Rusland. In het Krestovsky Stadion in Sint-Petersburg versloeg Frankrijk België met 1-0 dankzij een kopbaldoelpunt van verdediger Samuel Umtiti in de 51e minuut. De wedstrijd begon met een hoog tempo, waarbij beide teams aanvallend voetbal speelden. België, met zijn “Gouden Generatie” van sterspelers zoals Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku, creëerde verschillende kansen, maar de Franse doelman Hugo Lloris hield zijn doel schoon met enkele cruciale reddingen.

Na Umtiti’s doelpunt bleef Frankrijk solide verdedigen onder leiding van spelers als Raphael Varane en N’Golo Kanté, terwijl België er niet in slaagde om de Franse muur te doorbreken. Deze overwinning stuurde Frankrijk naar de finale, waar ze Kroatië versloegen en hun tweede wereldtitel behaalden. Voor België was de nederlaag een grote teleurstelling, hoewel ze zich herstelden en de wedstrijd om de derde plaats tegen Engeland wonnen, waarmee ze hun beste resultaat ooit op een Wereldbeker behaalden.

België 2-3 Frankrijk (7 oktober 2021, UEFA Nations League)

In de halve finale van de UEFA Nations League op 7 oktober 2021 leverden België en Frankrijk een spectaculaire wedstrijd af in het Juventus Stadium in Turijn. België begon sterk en nam een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Yannick Carrasco en Romelu Lukaku. Carrasco opende de score in de 37e minuut met een prachtig schot, gevolgd door een indrukwekkende soloactie van Lukaku in de 40e minuut.

Frankrijk toonde echter hun veerkracht en begon een indrukwekkende comeback in de tweede helft. Karim Benzema bracht Frankrijk terug in de wedstrijd door in de 62e minuut te scoren, na een snelle draai en nauwkeurig schot. Kylian Mbappé maakte zeven minuten later de gelijkmaker vanaf de strafschopstip, na een overtreding op Antoine Griezmann die door de VAR werd bevestigd.

In de 90e minuut scoorde Theo Hernandez het winnende doelpunt met een krachtige volley van de rand van het strafschopgebied, waarmee hij Frankrijk naar de finale stuurde, waar ze Spanje zouden ontmoeten. Voor België was de nederlaag pijnlijk, vooral gezien hun sterke eerste helft. De wedstrijd benadrukte de voortdurende strijd en rivaliteit tussen de twee landen en toonde de veerkracht van het Franse team.