Wanneer spelen de Belgische teams in Europa, voetbalweddenschappen
Wanneer spelen de Belgische teams in Europa, voetbalweddenschappen

Teams uit België in Europa: cruciale data van deze zomer

Juli is niet alleen de tijd van transfers, maar brengt ook Europese wedstrijden met zich mee. Aangezien de Belgische kampioenen, Antwerp, geen officiële wedstrijdverplichtingen hebben, zullen ze hun tegenstanders leren kennen in hun reis naar de Champions League. Genk heeft al kennisgemaakt met het team dat ze moeten verslaan en zal binnen de laatste tien dagen van juli naar Zwitserland reizen voor de heenwedstrijd. Brugge zal zich richten op kwalificatie tegen de Denen van Aarhus, terwijl juli heet zal zijn voor de Buffalos, die zich geen enkele fout kunnen veroorloven.

Wanneer speelt Antwerp in Europa?

Als titelverdediger zal Antwerp deelnemen aan de play-offs voor de Champions League (via de kampioensroute). De eerste wedstrijd staat gepland voor 22 of 23 augustus en de terugwedstrijd een week later (29 of 30 augustus). De club zal op 7 augustus zijn tegenstander kennen, de datum van de loting. Als The Great Old de kwalificatie bemachtigt, spelen ze vanaf september 2023 in de groepsfase van de Champions League. Als ze worden uitgeschakeld in de play-offs, worden ze direct overgeplaatst naar de groepsfase van de Europa League.

Dit wordt het vijfde opeenvolgende seizoen waarin Antwerp minstens de Europese kwalificatiewedstrijden speelt, maar voor het eerst in hun geschiedenis spelen ze voor de Champions League. De resultaten van Antwerp waren echter teleurstellend in Europa in de afgelopen 4 jaar, aangezien het team niet verder kwam dan de 2e plaats in de groepsfase van de Europa League in 2020/2021.

Champions League – Play-offs

Loting: 7 augustus

Heenwedstrijd / Terugwedstrijd: 22 of 23 augustus en 29 of 30 augustus

Wanneer speelt Genk in Europa?

Genk, dat als tweede eindigde vorig seizoen, heeft zijn plaats verzekerd in de tweede kwalificatieronde van de Champions League (via de niet-kampioenenroute). De loting koppelde hen aan Servette de Genève, waarbij de eerste wedstrijd op 25 juli in Zwitserland zal plaatsvinden, en de terugwedstrijd op 2 augustus in België.

Als de Limburgers zich kwalificeren, zijn ze verzekerd van een plek in ieder geval in de groepsfase van de Europa League, ongeacht wat er in de volgende ronde gebeurt. Maar als ze worden verslagen door Servette, gaan ze door naar de derde kwalificatieronde van de Europa League.

Ook Genk heeft de afgelopen seizoenen teleurgesteld in Europa, met een 4e plaats in de groepsfase van de Champions League in 2019-2020 en eveneens een 4e plaats in de groepsfase van de Europa League in 2021-2022.

Champions League – 2e kwalificatieronde

Tegenstander: Servette

Heenwedstrijd / Terugwedstrijd: 25 juli en 1 augustus

Wanneer speelt Club Brugge in Europa?

Brugge, dat als vierde eindigde in het seizoen, begint zijn reis in de tweede kwalificatieronde van de Europa Conference League. De eerste wedstrijd brengt hen tegen Aarhus, het Deense team, met de heenwedstrijd op 27 juli thuis en de terugwedstrijd op 3 augustus in Denemarken. Bij succes zal Brugge doorgaan naar de derde kwalificatieronde in augustus, met de tegenstanders nog te bepalen.

Na hun beste seizoen op Europees niveau door de achtste finales van de Champions League te halen, zal Club Brugge erop gebrand zijn om dit seizoen opnieuw te presteren in Europa na een teleurstellende Jupiler Pro League vorig seizoen. Ze zullen echter geen fouten kunnen maken in deze lange reis naar de groepsfase van de Europa Conference League.

Europa Conference League – 2e kwalificatieronde

Tegenstander: Aarhus

Heenwedstrijd / Terugwedstrijd: 27 juli en 3 augustus

AA Gent in de Conference League

Wanneer speelt KAA Gent in Europa?

De Buffalos eindigden het seizoen op de 5e plaats en bevinden zich in de kwalificaties voor de Europa Conference League. Het lot van de loting heeft KAA Gent het Slowaakse team MSK Zilina bezorgd, dat in de vorige ronde met een totale overwinning van 4-2 tegen FCI Levadia Talinn (Estland) de competitie startte.

Deze wedstrijden vinden plaats op 27 juli en 3 augustus. Deze eerste knock-outrondes zijn van groot belang, aangezien een eliminatie op elk moment betekent dat ze vroegtijdig uit de Europese competities worden verwijderd.

AA Gent heeft al vaker weten te verrassen in Europa, met name in het seizoen 2015-2016 toen het team de achtste finales bereikte. Vorig seizoen verrasten de Buffalos ook door de kwartfinales van de Europa Conference League te bereiken, waar ze werden uitgeschakeld door West Ham, de uiteindelijke winnaar van de competitie.

Conference League – 2e kwalificatieronde

Tegenstander: MŠK Žilina of Levadia Tallinn

Heenwedstrijd / Terugwedstrijd: 27 juli en 3 augustus

X