selectie van de beste Rode Duivels
selectie van de beste Rode Duivels

Rode Duivels: een selectie van legendes

Odds op: 2 oktober

Ontdek onze selectie van legendes van de Rode Duivels aller tijden. Dit legendarische team vertegenwoordigt een perfecte mix van verschillende generaties in het Belgische voetbal, waarbij de ervaring van vroegere legendes wordt gecombineerd met het enthousiasme van de huidige sterren. Het belichaamt de evolutie en de rijkdom van het Belgische voetbal door de decennia heen. Het volgende grote evenement wordt het wedden op het WK voetbal 2026, dat plaatsvindt in Canada, de Verenigde Staten en Mexico.

Doelmannen

Thibaut Courtois

Thibaut Courtois, geboren in 1992, wordt beschouwd als een van de beste doelmannen ter wereld. Zijn indrukwekkende lengte (1m99) en uitzonderlijke reflexen maken hem tot een geduchte laatste linie.

Anekdote: Tijdens het WK 2018 maakte Courtois een memorabele redding tegen Neymar in de kwartfinale, waarmee België zich plaatste voor de halve finale. Deze redding, waarbij hij zich volledig uitstrekte om een krachtige schot te stoppen, werd een iconisch moment van zijn talent. Courtois werd uitgeroepen tot beste doelman van het WK 2018, wat zijn status als wereldreferentie op zijn positie bevestigde. Zijn vermogen om met de bal aan de voet te spelen en nauwkeurig op te bouwen, maakt hem tot een belangrijk wapen in het moderne spel.

Michel Preud’homme

Michel Preud’homme, geboren in 1959, volgde Jean-Marie Pfaff op als eerste doelman van de Rode Duivels. Hij werd verkozen tot beste doelman van het WK 1994.

Anekdote: Tijdens de wedstrijd tegen Nederland op het WK 1994 maakte Preud’homme een buitengewone redding op een schot van Wim Jonk, waarbij hij achterover dook om de bal, die richting de kruising ging, uit de lucht te halen. Deze redding wordt vaak beschouwd als een van de mooiste in de geschiedenis van het WK. Preud’homme stond bekend om zijn lenigheid, reflexen en inzicht in het spel. Hij was een van de eerste moderne doelmannen, uitmuntend in het luchtruim en sterk in het opbouwen van achteruit.

Verdedigers

Eric Gerets

Bijgenaamd “De Leeuw van Rekem”, is Eric Gerets een echte legende van het Belgische voetbal. Als jarenlang aanvoerder van het nationale team nam hij deel aan drie WK’s (1982, 1986, 1990).

Anekdote: Tijdens het WK 1986 speelde Gerets een cruciale rol in de overwinning op de Sovjet-Unie in de achtste finale. Ondanks een blessure bleef hij op het veld, wat zijn strijdlust en vastberadenheid belichaamde. Gerets stond bekend om zijn taaiheid in de verdediging en zijn vermogen om mee naar voren te trekken. Hij won de Europacup I met PSV Eindhoven in 1988, waarmee hij de eerste Belgische speler werd die dit succes behaalde.

Vincent Kompany

Vincent Kompany, geboren in 1986, wordt beschouwd als een van de beste verdedigers van zijn generatie. Als iconische aanvoerder van Manchester City en de Rode Duivels, was hij de leider van de “gouden generatie” van België.

Anekdote: In 2012 scoorde Kompany het beslissende doelpunt tegen Manchester United, waarmee hij City hun eerste Engelse landstitel in 44 jaar bezorgde. Dit moment werd legendarisch in de clubgeschiedenis. Kompany viel op door zijn spelinzicht, fysieke kracht en natuurlijk leiderschap. Hij speelde een cruciale rol in de transformatie van Manchester City tot een dominante kracht in het Engelse en Europese voetbal.

Philippe Albert

Philippe Albert, een elegante verdediger uit de jaren ’90, blijft in de herinnering vanwege zijn unieke speelstijl. Hij kon zowel centraal in de verdediging als als libero spelen en was bekend om zijn spectaculaire aanvallende acties.

Anekdote: Zijn meest memorabele doelpunt blijft dat tegen Manchester United in 1996, een subtiele lob van 25 meter over Peter Schmeichel. Dit doelpunt wordt beschouwd als een van de mooiste in de geschiedenis van de Premier League. Albert schitterde tijdens het WK 1994, waar hij onder andere scoorde tegen Nederland. Zijn spelinzicht en techniek stelden hem in staat om vaak de aanval te initiëren met nauwkeurige lange passes.

Jan Vertonghen

Jan Vertonghen, geboren in 1987, is de speler met de meeste interlands in de geschiedenis van de Rode Duivels met 136 caps. Hij is een veelzijdige verdediger die zowel centraal als op de linkerkant kan spelen.

Anekdote: Tijdens het EK 2016 scoorde Vertonghen een cruciaal doelpunt tegen Japan op het WK in 2018, waarmee hij België naar de kwartfinales loodste. Dit doelpunt, een kopbal na een hoekschop, benadrukte zijn vermogen om ook aanvallend beslissend te zijn. Vertonghen staat bekend om zijn kalmte, spelinzicht en opbouwende kwaliteiten. Samen met Toby Alderweireld vormde hij een formidabel defensief duo, zowel bij de club (Ajax, Tottenham) als in de nationale ploeg.

Middenvelders

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne, geboren in 1991, wordt beschouwd als een van de beste middenvelders ter wereld. Zijn spelinzicht, beslissende passes en krachtige schoten maken hem een uitzonderlijke speler.

Anekdote: In het seizoen 2019-2020 evenaarde De Bruyne het record voor de meeste assists in één Premier League-seizoen (20), waarmee hij zijn aanzienlijke invloed op het spel van Manchester City bewees.
De Bruyne is de spelmaker van het Belgische team, in staat om het tempo van de wedstrijd te bepalen en kansen uit het niets te creëren. Zijn tactisch inzicht en vermogen om op verschillende posities te spelen, maken hem onmisbaar voor het team.

Axel Witsel

Axel Witsel, geboren in 1989, is de metronoom van het Belgische middenveld. Bekend om zijn vermogen om de bal bij zich te houden en het spel te verdelen, brengt hij balans en stabiliteit in het team.

Anekdote: In 2009 was Witsel betrokken bij een controversieel incident met Marcin Wasilewski, waarbij hij hem ernstig blesseerde. Dit voorval markeerde een keerpunt in zijn carrière, waardoor hij snel volwassen werd en een meer beheerste speler werd.
Witsel staat bekend om zijn kalmte onder druk en zijn vermogen om ballen te onderscheppen. Zijn internationale ervaring, onder andere opgedaan in Rusland en China, maakt hem een sleutelspeler voor het nationale team.

Wilfried Van Moer

Wilfried Van Moer, een legende uit de jaren ’60 en ’70, werd “De Kleine Generaal” genoemd vanwege zijn lengte (1m68) en zijn invloed op het spel. Hij won drie keer de Gouden Schoen (1966, 1969, 1970).

Anekdote: Na zijn internationale pensioen in 1975 maakte Van Moer een verrassende comeback in 1982, op 37-jarige leeftijd, om België te helpen zich te kwalificeren voor het EK. Hij scoorde een cruciaal doelpunt tegen Frankrijk, waarmee hij bewees dat hij niets van zijn talent had verloren.
Van Moer stond bekend om zijn uithoudingsvermogen, spelinzicht en vermogen om belangrijke doelpunten te scoren. Hij wordt beschouwd als een van de eerste moderne “box-to-box” middenvelders in het Belgische voetbal.

Enzo Scifo

Enzo Scifo, geboren in 1966, wordt beschouwd als een van de grootste technische talenten in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Hij nam deel aan vier WK’s (1986, 1990, 1994, 1998).

Anekdote: Tijdens het WK van 1986, op slechts 20-jarige leeftijd, werd Scifo uitgeroepen tot beste jonge speler van het toernooi. Hij imponeerde de wereld met zijn volwassenheid en spelinzicht.
Scifo was een creatieve middenvelder met uitzonderlijke techniek en uitstekend spelinzicht. Zijn vermogen om het tempo van de wedstrijd te controleren en beslissende passes te geven, maakte hem een belangrijke speler voor het Belgische team.

Frank Vercauteren

Frank Vercauteren, bijgenaamd “De Kleine Prins”, was een getalenteerde linksbuiten die schitterde in de jaren ’80. Hij was een belangrijk onderdeel van het Belgische team dat de finale van het EK 1980 bereikte.

Anekdote: Tijdens de halve finale van de Europacup II in 1976 tegen West Ham scoorde Vercauteren, toen 19 jaar oud, een cruciaal doelpunt dat Anderlecht naar de finale bracht. Dit moment markeerde het begin van zijn legende.
Vercauteren stond bekend om zijn snelheid, zijn onvoorspelbare dribbels en zijn nauwkeurige voorzetten. Zijn samenwerking met Jan Ceulemans in het nationale team was jarenlang succesvol.

Aanvallers

Jan Ceulemans

Jan Ceulemans, geboren in 1957, hield jarenlang het record voor meeste interlands in het Belgische nationale team (96). Hij nam deel aan drie WK’s (1982, 1986, 1990) en was aanvoerder van het team dat in 1986 de halve finale bereikte.

Anekdote: Tijdens het WK van 1986 scoorde Ceulemans een cruciaal doelpunt tegen de Sovjet-Unie in de achtste finale, waarmee België zich plaatste voor de kwartfinale. Dit doelpunt, een krachtige kopbal, werd een symbool van zijn carrière.
Ceulemans was een complete aanvaller, even comfortabel als spits als op het middenveld. Zijn fysieke kracht, kopkracht en vermogen om belangrijke doelpunten te maken, maakten hem tot een gevreesde speler.

Eden Hazard

Eden Hazard, geboren in 1991, wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde spelers van zijn generatie. Zijn dribbels, snelheid en creativiteit maken hem een gevaarlijke aanvaller.

Anekdote: Tijdens het EK 2016 leverde Hazard een memorabele prestatie tegen Hongarije, waarin hij een doelpunt scoorde en een assist gaf. Deze wedstrijd wordt vaak genoemd als een van zijn beste optredens in het nationale team.
Hazard was aanvoerder van het Belgische team dat derde werd op het WK 2018. Zijn spectaculaire speelstijl en charisma hebben hem een van de populairste spelers in de geschiedenis van de Rode Duivels gemaakt.

Romelu Lukaku

Romelu Lukaku, geboren in 1993, is de topscorer aller tijden van het Belgische nationale team met 85 doelpunten. Zijn fysieke kracht en doelgerichtheid maken hem een gevreesde aanvaller.

Anekdote: Bij zijn debuut voor het nationale team, op 16-jarige leeftijd en 294 dagen, werd Lukaku de jongste speler die ooit het shirt van de Rode Duivels droeg, waarmee hij het record van Paul Van Himst brak.
Lukaku heeft zich gevestigd als een van de beste spitsen ter wereld, met een combinatie van fysieke kracht, snelheid en afwerkingsvermogen. Zijn weg van de straten van Antwerpen naar de grootste Europese clubs maakt hem een rolmodel voor veel jonge Belgische voetballers.

Paul Van Himst

Paul Van Himst, bijgenaamd “Polle Gazon”, wordt door velen beschouwd als de grootste Belgische voetballer aller tijden. Hij domineerde het Belgische voetbal in de jaren ’60 en ’70.

Anekdote: Van Himst maakte een verschijning in de film “Victory” naast Pelé en Sylvester Stallone, wat zijn internationale bekendheid onderstreepte.
Van Himst, vier keer winnaar van de Belgische Gouden Schoen, was een complete aanvaller, zowel in staat om te scoren als om assists te geven. Zijn techniek, spelinzicht en tactisch vernuft maakten hem een speler die zijn tijd ver vooruit was.

Trainer:

Guy Thys

Guy Thys wordt beschouwd als de grootste trainer in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Hij leidde de Rode Duivels naar hun beste WK-prestatie (4e plaats in 1986) en naar de finale van het EK 1980.

Anekdote: Tijdens het WK van 1986 verraste Thys iedereen door de 20-jarige Enzo Scifo als spelmaker op te stellen. Deze gedurfde keuze betaalde zich uit, want Scifo werd een van de revelaties van het toernooi.
Thys stond bekend om zijn vermogen om het beste uit zijn spelers te halen en zijn tactiek aan te passen aan de tegenstander. Zijn invloed op het Belgische voetbal is nog steeds voelbaar.

Live odds

Toon andere wedopties

X