Wie wint het EK in 2028?
Wie wint het EK in 2028?

Euro 2028: Groot-Brittannië verwelkomt de elite van het Europese voetbal

Odd op: 28 juli

Het EK 2028, het 18e UEFA Europees Kampioenschap voetbal, belooft een belangrijk evenement te worden in de internationale voetbalwereld. Georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland, zal dit toernooi de beste nationale teams van Europa samenbrengen in een spannende competitie die de supporters van het hele continent en daarbuiten zal boeien. Met bwin kun je nu al wedden op het EK 2028 voetbal met beschikbare odds voor de toekomstige winnaar.

Het EK 2028 wordt gespeeld in 5 landen

De beslissing om het toernooi toe te wijzen aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van het Europese voetbal. Het is de eerste keer dat deze landen samen een groot internationaal toernooi organiseren, wat de toewijding van de UEFA aan samenwerking en eenheid door middel van sport weerspiegelt. Het kampioenschap zal gebruikmaken van stadions in Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en de Republiek Ierland, waarbij het rijke voetbalerfgoed van deze landen en hun moderne wereldklasse faciliteiten worden getoond.

Spanje is de supermacht van het Europese voetbal

Terwijl we vooruitkijken naar het EK 2028, is het onmogelijk om niet terug te denken aan de geweldige finale van het EK 2024. De overwinning van Spanje op Engeland in de finale getuigt van de onvoorspelbare aard van toernooivoetbal. Hoewel Engeland voorafgaand aan het toernooi favoriet was, kwam Spanje als winnaar uit de bus met een 2-1 overwinning, waarmee ze een nieuw record vestigden door voor de tweede keer in hun geschiedenis al hun groeps- en knock-outwedstrijden te winnen. Dit resultaat verstevigde niet alleen de status van Spanje als voetbalgrootmacht, maar verlengde ook de lange wachttijd van Engeland op het winnen van een groot toernooi.

De finale van 2024 zag doelpunten van Nico Williams en Mikel Oyarzabal voor Spanje, terwijl Cole Palmer scoorde voor Engeland. Deze wedstrijd toonde de opkomst van nieuwe talenten naast gevestigde sterren, een trend die zich naar verwachting zal voortzetten tot het EK 2028. Terwijl we uitkijken naar het volgende toernooi, is het de moeite waard na te denken over hoe deze jonge spelers zich zullen ontwikkelen en welke nieuwe sterren in de tussenliggende jaren kunnen opkomen. Spanje heeft een notering van 4.00 om hun titel te behouden.

Voorspelling Euro 2028

Hoewel het moeilijk is om met zekerheid te voorspellen hoe teams zullen presteren in 2028, kunnen we verwachten dat de traditionele voetbalkrachten weer serieuze kanshebbers zullen zijn. Spanje, vers van hun triomf op het EK 2024, zal hun titel willen verdedigen. Engeland, ondanks hun teleurstelling in 2024, zal ongetwijfeld gemotiveerd zijn om verder te komen op eigen bodem. De Engelsen zijn de favorieten van het toernooi met een notering van 3.50. Andere eeuwige kanshebbers zoals Duitsland (5.00), Frankrijk (6.50), Portugal (10.00), Nederland (12.00) en Italië (14.00) zullen waarschijnlijk ook competitieve teams hebben.

Echter, internationaal voetbal staat bekend om zijn vermogen om voor verrassingen te zorgen. Het interval van vier jaar tussen de toernooien kan drastische veranderingen in het voetballandschap teweegbrengen. Nieuwe talenten komen op, tactieken evolueren en teams die ooit outsiders waren, kunnen serieuze kanshebbers worden. Het is heel goed mogelijk dat we een outsider kunnen zien opkomen om de gevestigde orde uit te dagen, net zoals Denemarken deed in 1992 of Griekenland in 2004.

België heeft een notering van 18.00 om het toernooi te winnen. FIFA-ranglijsten zullen enkele aanwijzingen geven over de vorm in de aanloop naar het toernooi, maar ze vertellen niet altijd het hele verhaal. Toernooivoetbal is een unieke competitie, waarin vorm, geluk en het vermogen om onder druk te presteren een cruciale rol spelen. Het WK 2026, dat zal plaatsvinden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, zal waardevolle inzichten bieden in de staat van het Europese voetbal in de aanloop naar het EK 2028.

Engeland favoriet voor het EK in eigen land

Een van de meest opwindende aspecten van het EK 2028 zal zijn om de prestaties van de gastlanden te zien. Engeland, als een van de belangrijkste gastheren en een voetbalkrachtpatser, zal grote verwachtingen hebben. De kans om een groot toernooi thuis te winnen zal een krachtige motivatie zijn voor de Three Lions. Ook Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen ook profiteren van het thuisvoordeel, wat hen zou kunnen helpen hun grenzen te verleggen. De Republiek Ierland, hoewel historisch gezien minder succesvol dan haar buren, zal gretig zijn om het beste te maken van deze zeldzame kans om een groot toernooi te organiseren.

Het format van het EK 2028 zal naar verwachting hetzelfde zijn als bij recente toernooien, met 24 teams verdeeld over zes groepen van vier. De top twee van elke groep, evenals de vier beste derde geplaatste teams, zullen doorgaan naar de achtste finales. Dit format, hoewel soms bekritiseerd vanwege het verwateren van de kwaliteit van de groepsfases, stelt meer landen in staat om deel te nemen en vergroot de kansen op verrassingen.

Kies je topscorer voor het EK 2028

De competitie voor de Gouden Schoen van het EK 2024 eindigde in een ongekende gelijkstand tussen zes topscorers, wat de competitieve aard van het internationale voetbal en de onvoorspelbaarheid van toernooiprestaties benadrukt. Deze ongewone uitkomst biedt een intrigerende achtergrond om te speculeren over de mogelijke topscorers van het EK 2028.

De zes spelers die de Gouden Schoen deelden in 2024 waren:

  1. Dani Olmo (Spanje)
  2. Harry Kane (Engeland)
  3. Cody Gapko (Nederland)
  4. Georges Mikautadze (Georgië)
  5. Jamal Musiala (Duitsland)
  6. Ivan Schranz (Slowakije)

Elk van deze spelers scoorde drie doelpunten tijdens het toernooi. Het is interessant om op te merken dat vier van de zes (Gapko, Mikautadze, Musiala en Schranz) behoorden tot teams die werden uitgeschakeld voor de finale, wat benadrukt hoe individueel talent kan schitteren, zelfs wanneer een team ondermaats presteert. Het feit dat geen van de topscorers van de finalisten (Olmo voor Spanje en Kane voor Engeland) zijn totaal kon verhogen tijdens de finale, benadrukt nog meer de onvoorspelbare aard van toernooivoetbal. Kane’s vervanging na 60 minuten in de finale kostte hem mogelijk de kans om de prijs te winnen.

Vooruitkijkend naar het EK 2028, is het moeilijk te voorspellen wie de topscorer zou kunnen worden, aangezien vier jaar een eeuwigheid is in het internationale voetbal. Spelers die momenteel op hun hoogtepunt zijn, kunnen hun beste tijd hebben gehad tegen 2028, terwijl er ongetwijfeld nieuwe talenten zullen opkomen.

Factoren die de race om de Gouden Schoen in 2028 zouden kunnen beïnvloeden zijn onder andere:

  1. Vorm en fitheid van spelers voorafgaand aan het toernooi
  2. De sterkte van hun nationale team en hun vooruitgang
  3. Tactische benaderingen van verschillende teams
  4. De opkomst van nieuwe jonge talenten
  5. Mogelijke pensionering van huidige sterren

Gezien het tijdsbestek tot het EK 2028 is het verstandig om dichter bij het toernooi voorspellingen te doen over potentiële topscorers. De prestaties van spelers in hun nationale competities en tijdens het WK 2026 zullen betere indicatoren geven van degenen die in aanmerking zouden kunnen komen voor de Gouden Schoen op het EK 2028.

Live odds

Toon andere wedopties

X