Super League met 12 Europese topclubs: wat zijn de gevolgen?
Super League met 12 Europese topclubs: wat zijn de gevolgen?

Super League met 12 Europese topclubs: wat zijn de gevolgen?

De officiële aankondiging van een Super League met 12 Europese topclubs werd in de nacht van 18 april officieel bevestigd. De nieuwe Europese competitie moet vanaf 2024 van start gaan. Wat kunnen we verwachten?

Welke clubs doen mee?

In de officiële persmededeling staat het volgende:

“Twaalf Europese topclubs hebben een akkoord bereikt omtrent de oprichting van een nieuwe competitie. De stichtende clubs zijn AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur.”

Voorlopig gaat het dus slechts om 12 clubs uit Spanje, Italië en Engeland. Het is de bedoeling om in totaal met 20 clubs te gaan spelen. 3 clubs zullen nog worden toegevoegd aan de vaste lijst en voor de 5 resterende plaatsen worden er jaarlijks voorrondes gehouden. Het is te verwachten dat dat Bayern München, Dortmund (Duitsland) en Paris Saint-Germain (Frankrijk) de 3 overgebleven clubs in het lijstje van 15 moeten worden.

Wie betaalt voor de organisatie?

Ongeveer 5 miljard dollar werd door de Amerikaanse bank JP Morgan aan dit nieuwe project toegewezen. De 12 oprichtende clubs zullen een bedrag van ongeveer 3,5 miljard Euro ontvangen uitsluitend om hun investeringsplannen voor infrastructuur te ondersteunen en om de impact van de COVID-pandemie te compenseren.

Wat is het format van de European Super League?

Op de officiële website staat het volgende: De Super League is een nieuwe Europese competitie tussen 20 topclubs bestaande uit 15 oprichters en vijf teams die zich jaarlijks kunnen kwalificeren. De competitie bestaat uit twee groepen van elk 10 clubs die elk jaar thuis- en uitwedstrijden spelen binnen de groep.

Na de groepsfase kwalificeren acht clubs zich, vier in elke reeks, voor een knock-outtoernooi, waarbij eerst thuis en uit wordt gespeeld. Hierna nemen de laatste vier teams het op tegen elkaar op in een soort van “final four”. De finale wordt op neutraal terrein afgewerkt.

Wat zijn de gevolgen voor Europees voetbal?

De deelnemende landen hebben voorgesteld om de Super League tijdens de midweek te spelen waardoor alle deelnemende clubs in hun nationale competities aan de slag kunnen blijven. De vraag is daarom wat gebeurt met de Champions League, en in mindere mate de Europa League en Conference League.

Het is duidelijk dat de grote Europese clubs het heft in eigen handen willen nemen en buiten de UEFA om willen gaan werken. Als de Super League uiteindelijk doorgaat, zou dit het einde van de Champions League kunnen betekenen. De UEFA was zelf ook bezig met het hervormen van de Champions League, de vraag is daarom of de clubs alsnog tot een akkoord kunnen komen en het voorstel voor de Super League slechts als hefboom dient.

De UEFA heeft al gedreigd met uitsluitingen als deze Super League doorgaat. Zo zouden spelers die deelnemen aan de Super League niet meer voor hun nationale teams mogen uitkomen en dus geen EK Voetbal kunnen spelen. Zo ver lijkt het volgens ons echter nooit te gaan komen. Ofwel wordt een akkoord gevonden en wordt samengewerkt, ofwel komt de Super League er en moet de UEFA zich gaan focussen op de Europa League en Conference League.

Wat met de Belgische ploegen?

De Belgische (top-)clubs werden niet betrokken in het overleg rond de European Super League en de kans is klein dat clubs als Club Brugge, Anderlecht, Genk, AA Gent of Standard Luik ooit zullen kunnen deelnemen aan deze competitie. Alhoewel 5 clubs zich elk seizoen zullen kunnen kwalificeren voor de Super League, lijkt dit voor de Belgische clubs uiterst moeilijk te gaan worden.

De KBVB heeft ook zelf gereageerd op Twitter en verzet zich tegen de plannen van de Europese topclubs: “We steunen UEFA en verzetten ons tegen de organisatie van een gesloten competitie, zoals dat is overeengekomen tussen twaalf Europese topclubs.”

Goed voor de BeNeLiga?

De oprichting van de European Super League kan wel goed nieuws beteken voor de BeNeLiga. Met deze aankondiging wordt het meer en meer duidelijk dat de enige manier om zich te wapenen tegen een Europese supercompetitie is door zelf aan schaalvergroting te doen.

De grotere clubs zoals Ajax, PSV, Club Brugge en Anderlecht zien de noodzaak van schaalvergroting en mogelijk krijgen de grote teams nu ook de kleine teams mee in het verhaal. Schaalvergroting leidt tot hogere inkomsten via sponsoring en mediacontracten en zo zou de BeNeLiga de zesde grootste competitie in Europa kunnen worden.

Toon andere wedopties

X