Nieuwe competitieformat jupiler pro league
Nieuwe competitieformat jupiler pro league

Dit is het nieuwe competitieformat van 1A en 1B

In de aanloop naar het seizoen 2023-24 van de Jupiler Pro League, heeft de Pro League vorig jaar in juni een nieuw format goedgekeurd, dat van kracht zal zijn vanaf het seizoen 2023-24. Het nieuwe systeem lijkt erg op de huidige competitieformule, al zal het aantal clubs teruggeschroefd worden van 18 naar 16. Dit artikel zal de veranderingen en de nieuwe structuur van de Jupiler Pro League en de Tweede Divisie bespreken.

Het huidige format

Op dit moment spelen er 18 clubs in de Jupiler Pro League. Na de reguliere competitie spelen de eerste vier clubs de kampioensronde, ook wel bekend als play-off 1 of de Champions’ Play-offs. Hierbij beginnen de clubs met de helft van hun puntenaantal uit de reguliere competitie en spelen ze elk twee keer tegen elkaar. De club die als eerste eindigt in de kampioensronde wordt kampioen van België.

De clubs die als vijfde tot en met achtste eindigen in de reguliere competitie spelen in de Europe Play-Offs, ook wel play-off 2 genoemd. Hierbij beginnen de clubs ook met gehalveerde punten na de reguliere competitie en spelen ze elk twee keer tegen elkaar. De club die als eerste eindigt in de Europe play-offs plaatst zich voor de voorrondes van de Conference League. Het team moet het wel eerst opnemen tegen de laatste uit de Champions’ Play-offs, tenzij één van de teams uit PO1 ook de Beker van België heeft gewonnen.

De laatste drie clubs in de reguliere competitie degraderen naar de tweede divisie, terwijl de kampioen van tweede divisie promoveert naar de Jupiler Pro League. Dit was een tijdelijk format met de bedoeling het aantal clubs in 1A terug te brengen van 18 naar 16.

Nieuw format 1A (seizoen 2023-2024)

Vanaf het seizoen 2023-2024 zal 1A van de Jupiler Pro League teruggebracht worden naar 16 clubs. De eerste zes clubs van 1A zullen na het reguliere seizoen strijden om het kampioenschap in Play-off 1. Net als in het huidige format beginnen de clubs met de helft van hun puntenaantal uit de reguliere competitie en spelen ze elk twee keer tegen elkaar. De club die als eerste eindigt in Play-off 1 wordt kampioen van België.

De clubs die tussen de 7e en 12e plaats in 1A eindigen, strijden na het reguliere seizoen om de Europese tickets. Ook play-off II-teams beginnen met de helft van de punten aan de nacompetitie. De club die als eerste eindigt in play-off 2 plaatst zich voor de voorrondes van de Europa Conference League als het kan winnen van de vierde uit PO1 na barragewedstrijden.

De laatste vier clubs van 1A spelen in de degradatie play-offs om te bepalen welke twee of drie clubs degraderen naar 1B. De clubs beginnen met hetzelfde aantal punten als in de reguliere competitie en spelen elk twee keer tegen elkaar. De twee clubs die als laatste eindigen in de degradatie play-offs degraderen naar 1B. De club die als derde eindigt, moet nog een barragewedstrijd spelen tegen de nummer 3 van 1B om te bepalen wie er in de Jupiler Pro League blijft.

Dit is hoe 1A er samengevat in 2023-23 gaat uitzien:

  • 16 clubs met twee tot drie degradanten
  • 1 tot 6 speelt Champions play-offs (play-off 1) – Nummer 1, 2 en 3 zijn zeker van Europees voetbal
  • 7 tot 12 speelt Europa play-offs (play-off 2) – Nummer 1 strijdt met nummer 4 in Play-off 1 in barrageduels voor een Europees ticket
  • 13 tot 16 spelen Degradatie play-offs (play-off 3) – Nummer 2 speelt barrageduels met winnaar play-offs 1B (Divisie 2), nummer 3 en 4 degraderen

Nieuw format 1B

Hoe ziet de Tweede Divisie eruit? Deze divisie bestaat net als 1A uit 16 teams, waaronder enkele U23-teams. Het seizoen begint met een normale competitie die bestaat uit 30 wedstrijden.

Aan het einde van de reguliere competitie promoveren de twee hoogst geklasseerde teams direct naar de Jupiler Pro League. De teams die op de derde tot en met de zesde plaats eindigen, spelen nog play-offs volgens een knockoutsysteem. De winnaar van deze play-offs plaatst zich voor een barragewedstrijd tegen de nummer twee uit de play-downs van de Jupiler Pro League.

De U23-teams worden beschouwd als gewone clubs en kunnen dus degraderen en promoveren. Ze moeten echter altijd één divisie onder hun moederclub spelen. De U23-teams kunnen niet promoveren naar de Jupiler Pro League en zijn uitgesloten van deelname aan de play-offs van de Tweede Divisie. Als een U23-team echter bij de eerste zes eindigt, wordt deze club vervangen door de eerstvolgende klassieke club in het algemeen klassement.

Dit is hoe 1B er samengevat in 2023-23 gaat uitzien:

  • 8 clubs + 4 beloftenteams (Club Brugge, Anderlecht, AA Gent en RC Genk) – Nummer 1 en 2 promoveren automatisch naar 1A
  • Nummer 3 tot 6 spelen de Tweede Divisie play-offs met als inzet barrageduels met de nummer 2 in Play-off 3 1A (promotie/degradatie)

Conclusie

De Jupiler Pro League zal dus vanaf het seizoen 2023-2024 opnieuw een nieuwe structuur krijgen. Het aantal clubs zal worden teruggebracht van 18 naar 16, en er zullen drie verschillende play-offs zijn in 1A. De eerste zes clubs van de competitie zullen strijden om het kampioenschap in de Champions play-offs, terwijl de clubs die als zevende tot en met twaalfde eindigen spelen in de Europa play-offs. De laatste vier clubs van de competitie zullen strijden om te voorkomen dat ze degraderen in de Degradatie play-offs.

De kampioen en vice-kampioen in 1B zal promoveren naar de Jupiler Pro League. Het seizoen van de Tweede Divisie begint met een normale competitie van 30 wedstrijden, waarbij de twee hoogst geklasseerde teams dus rechtstreeks promoveren en de teams op de derde tot en met de zesde plaats spelen in de promotie/degradatie play-offs. De winnaar van deze play-offs speelt vervolgens een barragewedstrijd tegen de nummer 14 uit de Jupiler Pro League.

X