De treble tonen in het Europese voetbal: een zeldzame en prestigieuze prestatie
De treble tonen in het Europese voetbal: een zeldzame en prestigieuze prestatie

De treble tonen in het Europese voetbal: een zeldzame en prestigieuze prestatie

Odds op: 19 augustus

In de wereld van het Europese voetbal blijft de treble – het winnen van de nationale competitie, de nationale beker en de Champions League in één seizoen – een prestatie van uitzonderlijke zeldzaamheid. Tot op heden hebben slechts acht teams deze opmerkelijke prestatie bereikt.

De Treble-winnaars:

  • Bayern München (2012/13, 2019/20)
  • FC Barcelona (2008/09, 2014/15)
  • Manchester United (1998/99)
  • Inter Milaan (2009/10)
  • PSV Eindhoven (1987/88)
  • Ajax Amsterdam (1971/72)
  • Celtic Glasgow (1966/67)
  • Manchester City (2022/23)

Zal deze exclusieve club dit seizoen een nieuw lid verwelkomen? Wedden op voetbal doe je samen met bwin.

Het is interessant om de diversiteit van de landen vertegenwoordigd in deze prestigieuze lijst op te merken, met clubs uit Duitsland, Spanje, Engeland, Italië, Nederland en Schotland. Deze variëteit benadrukt de moeilijkheid van deze prestatie in verschillende Europese competities.

Bayern München en FC Barcelona onderscheiden zich als de enige clubs die tweemaal de treble hebben behaald, wat hun dominantie in het Europese voetbal in de 21e eeuw onderstreept.

Veel concurrentie in Engeland

In Engeland is de kans om alle beschikbare prijzen te winnen relatief groot, gezien de dominantie van de beste teams. De Premier League, de FA Cup en de Champions League zijn allemaal binnen handbereik van Manchester City, Liverpool en Arsenal. De concurrentie is echter fel en teams zoals Manchester United, Chelsea en Tottenham kunnen ook voor verrassingen zorgen. De FA Cup staat vooral bekend om haar onvoorspelbaarheid, waarbij teams uit lagere divisies vaak stunten tegen topteams. Desalniettemin zou een team als Manchester City, met haar enorme financiële middelen en de diepte van haar selectie, mogelijk alle drie de trofeeën in één seizoen kunnen winnen.

In Engeland is het extreem moeilijk om de Premier League, de FA Cup en de Champions League in hetzelfde seizoen te winnen. Twee Engelse teams hebben deze prestatie al behaald: Manchester United in het seizoen 1998-1999 en Manchester City twee seizoenen geleden. De intense concurrentie in de Premier League, de onvoorspelbare aard van de FA Cup en het hoge niveau van concurrentie in de Champions League maken dit tot een zeldzame prestatie.

Odds voor de treble (Premier League, FA Cup en Champions League):

Manchester City > 25.00

Arsenal > 150.00

Liverpool > 1000.00

Odds voor de quadruple (Premier League, FA Cup, League Cup en Champions League):

Manchester City > 100.00

Arsenal > 1000.00

Liverpool > 2500.00

Inter is het beste wat Italië te bieden heeft

Inter is het beste wat Italië te bieden heeft

In Italië is de kans om alle beschikbare prijzen te winnen iets kleiner dan in Engeland, vanwege het competitieve evenwicht in de Serie A. Hoewel Inter de laatste jaren het kampioenschap heeft gedomineerd, kunnen teams zoals Juventus, AC Milan en Napoli altijd meestrijden om de titel. De Coppa Italia wordt vaak gezien als een secundaire competitie, maar kan nog steeds gewonnen worden door teams buiten de top 4. De Champions League is daarentegen een ander verhaal, aangezien Italiaanse teams vaak moeite hebben om ver te komen in deze competitie, behalve tijdens het seizoen 2022/23 toen Inter en Milan elkaar troffen in de halve finale.

Italiaanse clubs hebben een iets betere staat van dienst als het gaat om het behalen van de treble, met Inter Milaan die dit heeft bereikt in het seizoen 2009-10 onder Mourinho. De treble van de Serie A, Coppa Italia en Champions League is moeilijk vanwege de tactische aard van het Italiaanse voetbal en de sterke nationale concurrentie. Teams zoals Juventus, Inter Milaan en AC Milan hebben het potentieel om dit te bereiken, maar het vereist uitzonderlijke vorm en diepte gedurende het hele seizoen. Het iets minder intense speelschema van de competitie in vergelijking met Engeland kan een klein voordeel bieden.

Odds voor de treble (Serie A, Coppa Italia en Champions League):

Inter > 50.00

Juventus > 250.00

AC Milan > 500.00

Real Madrid wil een nieuwe dynastie opbouwen in Spanje

In Spanje is de kans om alle beschikbare prijzen te winnen relatief groot, gezien de dominantie van de twee beste teams, Barcelona en Real Madrid. De Liga-titel is vaak een race tussen deze twee giganten, en ook de Copa del Rey wordt vaak gewonnen door een van hen. De Champions League is een competitie waarin beide teams een goede staat van dienst hebben, met Barcelona die de trofee voor het laatst won in 2015 en Real Madrid die het 15 keer won, een record. Toch kan een team als Atlético Madrid nog steeds voor verrassingen zorgen, vooral met interessante aanwinsten zoals Julian Alvarez dit seizoen. De Copa del Rey wordt doorgaans gezien als een competitie waarin kleinere teams kunnen doorbreken. Desalniettemin zou een team zoals Real Madrid, met zijn sterke selectie en ervaring, mogelijk alle drie de trofeeën in één seizoen kunnen winnen.

Spanje heeft het meeste succes gekend in termen van trebles onder de vijf grootste competities. Barcelona heeft dit tweemaal gepresteerd (2008-09 en 2014-15). De combinatie van La Liga, de Copa del Rey en de Champions League is een grote uitdaging. Maar de dominantie van Barcelona en Real Madrid in nationale competities door de jaren heen heeft dit haalbaarder gemaakt. Deze twee clubs, samen met Atlético Madrid, zijn de meest waarschijnlijke kandidaten om dit in Spanje te bereiken.

Odds voor de treble (La Liga, Copa del Rey en Champions League):

Real Madrid > 10.00

FC Barcelone > 80.00

Atletico Madrid > 500.00

Twee halve finalisten van de Champions League vorig seizoen in Duitsland

In Duitsland is de kans om alle beschikbare prijzen te winnen relatief klein, vanwege het competitieve evenwicht in de Bundesliga. Hoewel Bayern München de competitie de afgelopen decennia heeft gedomineerd, won Bayer Leverkusen vorig seizoen het landskampioenschap zonder een enkele nederlaag. Teams zoals Borussia Dortmund, RB Leipzig en Borussia Mönchengladbach kunnen altijd nog strijden om de titel. De DFB-Pokal wordt vaak gezien als een competitie waarin kleinere teams kunnen doorbreken, en de Champions League is een competitie die Bayern München vaak moeilijk heeft gewonnen, ondanks zijn sterke selectie. Borussia Dortmund bereikte vorig seizoen de finale van de Champions League.

Bayern München is de enige Duitse club die de treble heeft gewonnen, en dit tweemaal (2012-13 en 2019-20). De combinatie van de Bundesliga, DFB-Pokal en Champions League is bijzonder moeilijk vanwege de hoge kwaliteit van het Duitse voetbal. De nationale dominantie van Bayern München geeft hen echter betere kansen dan andere Duitse clubs. Het relatief lage aantal teams dat meedoet om de hoogste onderscheidingen in Duitsland zou de kans op dit succes kunnen vergroten.

Odds voor de treble (Bundesliga, DFB-Pokal en Champions League):

Bayern Munich > 22

Bayer Leverkusen > 150

Borussia Dortmund > 500

Nog nooit iemand die de treble in Frankrijk heeft gewonnen

In Frankrijk is de kans om alle beschikbare prijzen te winnen relatief groot, gezien de dominantie van Paris Saint-Germain. De Ligue 1-titel is vaak al vroeg veiliggesteld, aangezien PSG het kampioenschap zeven keer in de laatste acht seizoenen heeft gewonnen. De Coupe de France wordt vaak gezien als een competitie waarin kleinere teams goede resultaten kunnen behalen, maar de diepte van de selectie en de ervaring van PSG maken hen tot de grote favoriet voor het winnen van de trofee. De Champions League is daarentegen een competitie die PSG moeilijk weet te winnen, ondanks hun aanzienlijke financiële middelen.

Geen enkel Frans team heeft ooit de treble Ligue 1, Coupe de France en Champions League gewonnen. Paris Saint-Germain is de laatste jaren dicht bij deze prestatie gekomen, door regelmatig de nationale competities te domineren, maar te falen in de Champions League. Het over het algemeen lagere competitieve niveau van de Ligue 1 in vergelijking met andere grote competities maakt het theoretisch gemakkelijker om zich te concentreren op de bekercompetities, maar Franse teams hebben historisch gezien moeite gehad om hun nationale succes om te zetten in Europese triomfen. PSG blijft de meest waarschijnlijke kandidaat om dit in Frankrijk te bereiken.

Odds voor de treble (Ligue 1, Coupe de France en Champions League):

PSG > 22

Live odds

Toon andere wedopties

X