De strijd om de Gouden Stier: onze tips
De strijd om de Gouden Stier: onze tips

De strijd om de Gouden Stier: onze tips

Na 20 speeldagen beginnen we een duidelijker beeld te krijgen van wie de kandidaten zijn voor de Gouden Stier. We hebben besloten om terug te blikken op de laatste tien seizoenen van de Jupiler Pro League om te zien of we bepaalde trends kunnen opmerken.

Na het eerste deel van het seizoen zijn Mbwana Samatta (Genk), Ivan Santini (Anderlecht), Landry Dimata (Anderlecht) en Daichi Kamada (Sint-Truiden) de hoofdkandidaten om de Gouden Stier – de prijs die de topschutter van het land in ontvangst mag nemen – te winnen.

Er gebeurt iets raars in de de Jupiler Pro League: sinds het seizoen 2008/2009 kwam het slechts 3 keer voor dat de speler die de topschutter was na het eerste deel van het seizoen met de prijs ging lopen na afloop van het seizoen (Perbet in 2011/2012, Bacca in 2012/2013 en Teodorczyk in 2016/2017). Dit is zeer weinig. In bijna alle andere nationale competities staat deze statistiek veel hoger. In Engeland kwam het 8 keer voor over de laatste 10 jaar, in Italië 5 keer, in Frankrijk 9, in Duitsland 6, noem maar op. Hier moet je dus zeker rekening mee houden wanneer je op de Gouden Stier wed.

We merken ook op dat de eindwinnaar vaak een speler is die vooral in één van de twee seizoenshelften uitblinkt. In 2016/2017 begon Teodorczyk uitstekend aan het seizoen. Hij scoorde maar liefst 15 doelpunten in de eerste helft van het seizoen. Na de winterstop had hij veel meer moeite om de weg naar de netten te vinden en scoorde hij er nog 7. Gelukkig voor hem was dit voldoende om de topschutterstitel te claimen. Vorig seizoen deed Harbaoui nog beter: in de eerste helft van het seizoen werd hij niet vaak in het basiselftal van Anderlecht opgesteld en kon hij slechts 3 doelpunten scoren. In januari verliet hij de club voor Zulte-Waregem. Daar was hij indrukwekkend en werkte hij het leer maar liefst 19 keer tegen de netten.

De voorlopige stand

Voorlopig maken Samatta (Genk, 12 doelpunten), Santini (Anderlecht, 11 doelpunten), Dimata (Anderlecht, 10 doelpunten), Kamada (10 doelpunten, Sint-Truiden), Trossard (9 doelpunten, Genk) en Harbaoui (9 doelpunten, Zulte-Waregem) het meeste kans om topschutter van het seizoen te worden. Dankzij zijn doelpunt tegen KV Oostende is Mbwana Samatta nu alleen leider in dit klassement.

De statistieken tonen aan dat de stand er misschien volledig anders zal uitzien op het einde van het seizoen. Wed dus zeker niet automatisch op degene die nu aan de leiding staat.

X