Het verschil tussen tennisbaanoppervlakken
Het verschil tussen tennisbaanoppervlakken

Verschillende ondergronden bij tennis

Odds op: 24 maart

Tennis wordt gespeeld op verschillende ondergronden, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen voor de spelers. Afhankelijk van de belangrijkste tennis oppervlakken, zullen bepaalde spelers zich veel meer op hun gemak voelen, en dit is een factor om rekening mee te houden bij het wedden op tennis.

Elk tennis oppervlak bevordert verschillende speelstijlen. Sommige spelers kunnen beter presteren op een specifiek oppervlak vanwege hun speelstijl, persoonlijke voorkeuren of eerdere ervaringen. De Grand Slam-toernooien worden gespeeld op een combinatie van oppervlakken, wat de veelzijdigheid van de spelers op de proef stelt en bijdraagt aan de diversiteit en opwinding van het tennis.

Gravel

Gravel is het langzaamste en meest traditionele tennisoppervlak. Het bestaat uit kleiachtige grond en biedt een hoge stuit. Spelers moeten vaak glijden op dit oppervlak. Het meest bekende graveltoernooi is de French Open. Wedden op Roland-Garros doe je bij bwin.

Het oppervlak is langzaam omdat de bal “vastgrijpt” vanwege de textuur van de gravel. Het is glad, wat ook gunstig is om te glijden op de baan om schoten te herstellen. Punten hebben de neiging langer te duren omdat de snelheid van de bal trager is op deze ondergrond, en het is moeilijker om winnende slagen te maken of aces te slaan tijdens de service.

Dit komt ten goede aan een baseliner die graag verdedigt, schoten terughaalt en punten behoudt. Omdat de bal “vastgrijpt” wanneer hij het oppervlak raakt, stuitert de bal ook hoger; wat spelers die graag schoten op schouderhoogte slaan, bevoordeelt.

Het geheime wapen voor rood gravel: een korte en schuine slag met een krachtige topspin (de beweging om deze slag op te vangen kan delicaat zijn).

Belangrijkste toernooien op gravel:

april – Monte-Carlo (ATP 1000)

april – Madrid (ATP 1000)

mei – Rome (ATP 1000)

mei – Roland-Garros (Grand Slam)

juli – Olympische Spelen

Gras

Gras is een snel en glad oppervlak dat een lage en snelle stuit biedt. Ballen stuiteren snel op deze ondergrond, wat krachtige services en volley-spel begunstigt. Het Wimbledon-toernooi is het meest prestigieuze tennistoernooi op gras.

Het oppervlak houdt de bal laag vanwege het dempende effect van het gras. Ben je ooit in je tuin geweest en heb je geprobeerd een tennisbal te laten stuiteren? De bal stuitert meestal niet erg hoog. Hetzelfde gebeurt op een grasveld. Bovendien, vanwege de gladheid van het gras, “glijdt” de bal, wat spelers die graag de bal laag slaan en comfortabel zijn bij het spelen tegen een bal met weinig rotatie ten goede komt.

Gras bevordert ook spelers die graag spelen met oosterse grepen en die effectief kunnen spelen bij lage of kniehoogte. Vanwege de snelheid waarmee de bal over het veld beweegt, bevordert gras goede servers, baseliners die de bal plat of met veel kracht slaan, en vergemakkelijkt het ook het spel aan het net. Een zware topspin is niet zo effectief op gras als op gravel.

Geheime wapen op gras: dropshot (een licht geslagen bal valt dood op het gras wanneer deze landt).

Belangrijkste toernooien op gras:

juli – Wimbledon (Grand Slam) – oppervlak: Engels raaigras

Hardcourt

Hardcourt is een snel en stevig oppervlak gemaakt van beton of asfalt bedekt met hars of rubber. Ballen stuiteren regelmatig en voorspelbaar op dit oppervlak, wat snelle en agressieve rally’s bevordert. Veel grote toernooien, waaronder de Australian Open en de US Open, worden gespeeld op hardcourt-oppervlakken.

Het is een van de meest populaire ondergronden voor spelers op de ATP/WTA-tour, omdat een groot deel van het zomercircuit van toernooien in de Verenigde Staten op dit oppervlak wordt gespeeld. De bal stuitert zeer betrouwbaar op dit oppervlak. Het verschil tussen puur beton en de harde oppervlakken van tennisbanen is dat er een lichte demping is. Er zijn ook manieren om de snelheid van de hardcourt-oppervlakken te variëren; soms kan het een “snel” hardcourt of een “langzaam” hardcourt zijn. Dit hangt af van enkele variabelen en hoe de baan is gebouwd.

Omdat de bal correct stuitert, bevordert het geen specifiek type speler. Als het veld als “langzaam” wordt beschouwd, zal het meer lijken op gravel in termen van balsnelheid; als het “snel” is, zal het meer lijken op gras in termen van balsnelheid.

Geheime wapen op hardcourt: schoten gericht op het lichaam (bij service en voor een tegenstander bij het net).

Belangrijkste toernooien op hardcourt:

januari – Australian Open (Grand Slam) – oppervlak: Greenset

maart – Indian Wells (ATP 1000) – oppervlak: Plexipave IW

maart – Miami (ATP 1000) – oppervlak: Laykold Cushion Plus

augustus – Toronto (ATP 1000) – oppervlak: Decoturf

augustus – Cincinnati (ATP 1000) – oppervlak: Decoturf

augustus – US Open (Grand Slam) – oppervlak: Laykold

september – Shanghai (ATP 1000) – oppervlak: Decoturf (indoor)

oktober – Parijs (ATP 1000) – oppervlak: Greenset (indoor)

november – ATP Finals – oppervlak: N/A (indoor)

Tapijt

Tapijt is een synthetisch oppervlak dat een gemiddelde stuit en een matige spelsnelheid biedt. Het was ooit populair in indoor toernooien, maar is de laatste jaren minder gebruikelijk geworden.

Het is een synthetisch oppervlak dat lijkt op gras en op veel manieren hetzelfde speelt. De bal zal snel bewegen en over het algemeen laag blijven, maar het is ook een goed oppervlak waar spelers van alle niveaus op kunnen leren, omdat de stuit uniform is en een constant effectniveau biedt.

Toon andere wedopties

X