De Rode Duivels: WK 2022 kansen, programma, selectie & tv-info
De Rode Duivels: WK 2022 kansen, programma, selectie & tv-info

De Rode Duivels: WK 2022 kansen, programma, selectie & tv-info

Odds op: 26/10/2022

We hebben alles wat je moet weten over de Rode Duivels richting Qatar 2022 samengevat, inclusief de belangrijkste data voor de groepsfase-wedstrijden, waar je de wedstrijden kunt bekijken en de laatste updates over de mogelijke selectie.

De Rode Duivels waren vier jaar geleden nog één van de schaduwfavorieten om het WK in Rusland te winnen, maar worden in Qatar slechts als een outsider gezien. Zes teams hebben een grotere kans om de wereldbeker te winnen: Brazilië, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Duitsland. Net als Nederland krijgt België een quotering van 13.00 om de eindwinst te pakken.

De troepen van Roberto Martinez waren vier jaar geleden nog halve finalist in Rusland maar werden op het EK al in de kwartfinales uitgeschakeld door Italië, de latere eindwinnaar van het toernooi.

In de kwalificatiecampagne richting het WK werden de Rode Duivels makkelijk eerste, het team pakte 20 punten, 5 meer dan Wales en 6 meer dan Tsjechië.

***odds Belgium winning tournament / reaching final / winning group***

Wedstrijdschema van België

We hebben de sterkte van de Belgische WK-groep beoordeeld in onze geweldige infographic gids voor elke groep op het WK in Qatar en dit zijn de drie groepswedstrijden die België zal moeten afwerken.

België vs Canada
Aftrap 20u00, 23 november
Stadium: Al Rayyan Stadium
TV: Sporza

In de eerste groepswedstrijd nemen de Rode Duivels het op tegen Canada. De Belgen speelden nog maar één keer tegen de Canadezen en dat is al een hele tijd geleden. In 1989 werd een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld op Canadese bodem, die werd met 0-2 gewonnen door België.

De laatste keer dat Canada mocht deelnemen aan het WK voetbal is zelfs nog langer geleden dan de ontmoeting met België, de laatste keer dat het team zich kon plaatsen dateert van het WK in 1986 in Mexico.

De Canadezen werden groepswinnaar in de tweede ronde van hun kwalificatiecampagne voor CONCACAF-landen. The Maple Leafs pakten 28 punten, evenveel als Mexico en 3 meer dan de VS. Alle drie de landen plaatsten zich voor het WK in Qatar.

Bij Canada is het uitkijken naar enkele (oude) bekenden. Denk bijvoorbeeld aan voormalig AA Gent-speler Jonathan David en Tajon Buchanan en Cyle Larin die momenteel voor Club Brugge spelen. De absolute sterspeler in het team van Canada is natuurlijk Bayern-speler Alphonso Davis, één van de snelste spelers ter wereld.

België vs Marokko
Aftrap 14u00, 27 november
Stadium: Al Thumama Stadium
TV: Sporza

In de tweede groepswedstrijd ontmoeten de Rode Duivels Marokko. De Belgen speelden al 3 keer tegen het Noord-Afrikaans land, waarvan de laatste twee ontmoetingen vriendschappelijke wedstrijden waren. In 2008 speelden de twee landen voor de laatste keer tegen elkaar, België verloor toen met 1-4. Geen enkele speler van de huidige selectie was er toen al bij, hulptrainer Thomas Vermaelen stond toen wel in de basis.

Marokko heeft zich zes keer gekwalificeerd voor de eindfase van het WK voetbal, namelijk in 1970, 1986, 1994, 1998, 2018 en 2022. In 2018 eindigde het team met 1 punt op de allerlaatste plaats in een groep met Spanje, Portugal en Iran.

De absolute topspeler bij de Atlas Lions is natuurlijk Achraf Hakimi van Paris Saint-Germain. Chelsea-speler Hakim Ziyech was er lange tijd niet bij omdat de vorige bondscoach Vahid Halilhodzic het niet in hem zag zitten maar in Qatar is hij opnieuw van de partij.

Daarnaast kennen we ook Selim Amallah, die momenteel uitkomt voor Standard Luik. Bilal El Khannous die momenteel de pannen van het dak speelt bij Genk koos Marokko boven België hoopt ook nog geselecteerd te worden.

België vs Kroatië
Aftrap 16u00, 1 december
Stadium: Al Rayyan Stadium
TV: Sporza

Op de derde en laatste speeldag nemen de Belgen het op tegen Kroatië, de sterkste tegenstander in deze poule. Beide teams kennen elkaar vrij goed en namen het al 8 keer tegen elkaar op. In de kwalificatie-campagne richting Brazilië speelden de troepen van Marc Wilmots thuis met 1-1 gelijk en in Kroatië werd met 1-2 gewonnen. In 2021 won België een vriendschappelijke wedstrijd met 1-0 in Brussel.

Het nationale voetbalelftal van Kroatië nam vijf keer deel aan de Wereldbeker (in 1998, 2002, 2006, 2014 en 2018) sinds de onafhankelijkheid in 1991. In 2018 verloren Mario Mandžukić en co de finale van Frankrijk.

De bekendste speler bij de Kroaten is natuurlijk Luka Modrić, die in Qatar zijn laatste WK zal spelen. Daarnaast is het uitkijken naar Ivan Perišić, die in België nog voor KSV Roeselare en Club Brugge speelde nadat Luc Devroe hem had ontdekt bij FC Sochaux B.

Selectie België WK 2022

Roberto Martinez heeft een 55-koppige selectie ingediend bij de FIFA, die binnenkort moet worden teruggebracht tot 26 spelers. Verschillende bondscoaches deelden deze lijst met de media maar de Spanjaard maakte de lijst spelers niet bekend.

Veel verrassingen worden echter niet verwacht in het team en als er geen spelers meer uitvallen met een blessure kunnen 22 of 23 namen nu al neergeschreven worden. Krijgen de vaste waardes allemaal een oproepingsbrief of krijgen we toch enkele verrassende namen te zien?

Dit zijn volgens ons welke spelers zeker en vast in het vliegtuig naar Qatar zullen zitten en welke spelers mogen hopen op een telefoontje.

Doelmannen

Zeker over de doelmannen bestaat er eigenlijk geen twijfel. Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Koen Casteels worden de drie doelmannen op het WK in Qatar.

Thibaut Courtois werd verkozen tot beste doelman op het gala van de Ballon d’Or en staat altijd in doel bij de Rode Duivels als hij fit is.

Simon Mignolet is er ook zeker bij, hij is het laatste jaar onklopbaar bij Club Brugge en niemand twijfelt er op dit moment nog aan dat hij ook de Gouden Schoen zal winnen in januari.

Koen Casteels speelt al meer dan 10 jaar in de Bundesliga en is al sinds 2015 vaste waarde in het doel van Wolfsburg.

Verdedigers

De verdediging wordt gezien als het zwakste punt van onze selectie nadat spelers als Vincent Kompany en Thomas Vermaelen de schoenen aan de haak hingen. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zijn er nog steeds bij maar hebben aan snelheid ingeboet de laatste jaren.

Dedryck Boyata is er normaal gezien ook altijd bij maar kreeg nog niet veel speelminuten bij Club Brugge. Jason Denayer zat lange tijd zonder club en koos uiteindelijk voor Al Shabab in Dubai. Aangezien Martinez kiest voor spelers die de kwalificatie afdwongen, mogen we 27-jarige verdediger toch in de selectie verwachten.

Zeno Debast mocht twee keer in de basis starten bij de Rode Duivels en kreeg veel lof van de bondscoach maar zijn club Anderlecht doet het op dit moment heel slecht. Arthur Theate en Wout Faes zijn vaste waardes bij respectievelijk FC Stade Rennais en Leicester en zouden in principe hun kans moeten krijgen.

Zijn erbij: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Leander Dendoncker.

Zo goed als zeker: Dedryck Boyata

Twijfelgeval: Jason Denayer

Mogen dromen: Zeno Debast, Arthur Theate en Wout Faes

Wingbacks

Op de flanken in een 3-4-2-1 met twee wingbacks zijn de vier spelers eigenlijk al bekend. Op rechts kiest Martinez altijd voor Thomas Meunier of Timothy Castagne en op de linker wingback speelt Yannick Carrasco meestal een positie lager dan bij zijn club Atlético Madrid. Als Carrasco niet in de basis staat, dan kiest de bondscoach voor Thorgan Hazard of verandert Timothy Castagne van kant.

Alexis Saelemaekers mocht enkele keren invallen op de rechter wingback positie en stelde eigenlijk nooit teleur bij het nationale team. De speler is op dit moment echter geblesseerd en haalt het WK sowieso niet. De vier wingbacks zijn daarom nu al bekend als geen van de spelers geblesseerd raken.

Zijn erbij: Thomas Meunier, Timothy Castagne, Thorgan Hazard en Yannick Carrasco.

Middenveld

Ook op het middenveld is er eigenlijk weinig twijfel. Man City-speler Kevin de Bruyne is de beste passeur van de Premier League en de beste speler in ons elftal. Hij staat normaal gezien iets hoger op het middenveld, waar Axel Witsel als nummer zes fungeert.

Als Kevin in de pocket wordt uitgespeeld achter Romelu Lukaku, dan neemt normaal gezien Youri Tielemans zijn plaats centraal op het middenveld. De “nieuwe Fellaini” Amadou Onana kreeg echter zijn kans tegen Nederland op deze positie en toonde aan dat hij altijd een selectie voor het WK in Qatar verdient.

Hans Vanaken twijfelt er zelf niet aan dat hij een oproepingsbrief zal ontvangen van de Belgische bond en toonde de laatste jaren dat hij ook bij de Rode Duivels zijn kunnen kan tonen.

Zijn erbij: Kevin de Bruyne, Axel Witsel, Youri Tielemans, Leander Dendoncker

Zo goed als zeker: Hans Vanaken en Amadou Onana

Mogen dromen: Dennis Praet, Orel Mangala, Sambi Lokonga

Aanvallers

Op de nummer 9 positie is de hiërarchie al jaren heel duidelijk. Als Romelu Lukaku fit is, staat hij altijd in de basis. Wanneer de spits van Inter Milaan geblesseerd is, krijgt Michy Batshuayi zijn kans. De aanvaller van Fenerbahce scoorde 26 keer in 47 wedstrijden in het shirt van België en toont telkens opnieuw dat hij een neus voor doelpunten heeft.

Ook over de twee aanvallers voor de linker pocket bestaat geen twijfel. Eden Hazard en Leandro Trossard steken er met kop en schouders boven uit. Hazard krijgt van de bondscoach nog steeds het vertrouwen maar veel analisten vragen al langer om de aanvaller van Brighton & Hove Albion als basisspeler te gebruiken.

Op de rechter pocket rekent Martinez op Dries Mertens, wanneer Kevin de Bruyne op het middenveld geposteerd wordt. De 35-jarige Leuvenaar ruilde zijn Napoli deze zomer in voor Galatasaray en speelt in Qatar waarschijnlijk zijn laatste WK.

Dodi Lukébakio doet het goed bij zijn club en mag dromen van een oproepingsbrief als alternatief op de rechtsbuiten positie. De 25-jarige ex-Anderlecht spits toonde zich met een prachtige omhaal tegen Nederland maar jammer genoeg belandde de bal op de kruising.

Als Martinez kiest om een derde diepe spits te selecteren dan komen Divock Origi en Loïs Openda in aanmerking. Origi begint kansen te krijgen bij AC Milan en bedankte zijn eerste basisplaats tegen Monza ook met zijn eerste doelpunt. Loïs Openda werd tweede in de topschuttersstand in de Eredivisie vorig seizoen en was dit seizoen al goed voor 4 doelpunten in 12 wedstrijden bij Lens.

Charles De Ketelaere was er vaak bij het laatste jaar bij de Rode Duivels maar heeft het moeilijk bij zijn nieuwe club AC Milan. Aangezien er 26 spelers geselecteerd mogen worden, mag de ex-Brugge speler toch hopen op een selectie.

Jeremy Doku kreeg sinds zijn deelname aan het EK met veel blessures te maken maar is ondertussen opnieuw fit bij Rennes. De nog steeds maar 20-jarige aanvaller werd tegen Nederland niet opgeroepen bij de Rode Duivels, maar moest tevreden zijn met een selectie bij de beloften. Toch hoopt Doku erbij te zijn op het WK in Qatar.

Zijn erbij: Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Eden Hazard en Leandro Trossard.

Zo goed als zeker: Dries Mertens

Mogen dromen: Charles De Ketelaere, Jérémy Doku, Loïs Openda en Divock Origi

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

Toon andere wedopties

X