Schalke 04 - Wolfsburg (Bundesliga)
Schalke 04 - Wolfsburg (Bundesliga)

Wereldkampioenschap voetbal 2022: Brazilië blijft de favoriet

Odds op: 08/12/2022

Het FIFA wereldkampioenschap voetbal 2022 is de 22ste editie van een vierjaarlijks toernooi en deze editie wordt in Qatar gespeeld. Het is met 29 speeldagen het kortste wereldkampioenschap voetbal in 44 jaar en het toernooi wordt deze keer ook in de winter gespeeld, in plaats van in de zomer.

Frankrijk betreedt de FIFA World Cup 2022 als titelverdediger en Les Blues zijn samen met Brazilië en Engeland de grootste favorieten.

Brazilië wacht al 20 jaar op nieuwe titel

Brazilië is met 5 overwinningen nog steeds de recordhouder, maar het is ondertussen wel al 20 jaar geleden sinds hun laatste WK-winst. Brazilië is momenteel het nummer 1 gerangschikte team op de FIFA-ranglijst na een makkelijke kwalificatie voor het WK. A Seleção Brasileira stelde echter vaak teleur op de vorige edities. In 2018 werden de Brazilianen in de kwartfinales uitgeschakeld door België en in 2014 werden Neymar en co in de halve finales vernederd door latere winnaar Duitsland. O Pentacampeão verloor toen in eigen land met 1-7 cijfers.

De kwalificatiefase was vrij rustig voor de Seleção, die geen moeite had om als eerste te eindigen met 45 punten, 6 meer dan de tweede in de stand: Argentinië. De voorbereidingswedstrijden in september verliepen ook goed voor Brazilië, dat alle 4 de wedstrijden won die werden gespeeld tegen Zuid-Korea, Japan, Ghana en Tunesië, landen die ook allemaal aanwezig waren op het wereldkampioenschap.

De Brazilianen raakten alvast makkelijk door de groepsfase en ook in de knock-outfase, alhoewel het team wel met 1-0 verloor van Kameroen. In de 1/8e finale danste Brazilië over Zuid-Korea heen en werd met ruime 4-1 cijfers gewonnnen. Er is in ieder geval één statistiek die in het voordeel van de Brazilianen is: elke keer dat geen enkel team elke wedstrijd in een groepsfase heeft gewonnen, heeft de Seleção Brasileira het WK gewonnen.

Neymar is één van de beste Braziliaanse spelers ooit maar kon nog geen WK-winst aan zijn palmares toevoegen. Lukt het alsnog voor de speler van PSG?

De kans dat Brazilië het WK wint staat op 2.65.

Frankrijk heeft de vloek doorbroken

Frankrijk won het WK in 2018 en is één van de favorieten om zichzelf op te volgen. Les Bleus zat in Groep D met Denemarken, Tunesië en Australië en kon makkelijk de groepsfase overleven. Er rustte een vloek op de Wereldkampoen nadat Frankrijk, Italië en Spanje zich niet konden plaatsen voor de knock-outfase nadat het 4 jaar eerder nog het toernooi nog had gewonnen. De Fransen slaagden hier wel in en hebben de vloek doorbroken.

Veel spelers in de selectie van Frankrijk zijn geblesseerd en het team kwam dus gehavend naar Qatar afgezakt. Spelers zoals Pogba en Coman behoren tot de spelers die in de ziekenboeg liggen terwijl Kante terugkeert van een blessure. Maar Frankrijk lijkt hier eigenlijk niets van te merken en kon zich makkelijk plaatsen voor de 1/8e finales.

Ook de Fransen wonnen hun eerste twee wedstrijden tegen Australië (4-1) en Denemarken (2-1) en nadat het team al geplaatst was verloor het met een B-team met 1-0 van Tunesië. In de 1/8e finales werd met ruime 3-1 cijfers gewonnen van Polen. Bij Frankrijk wordt alvast gekeken naar PSG-speler Kylian Mbappé, die al 5 doelpunten scoorde op dit toernooi.

De kans dat Frankrijk het WK wint staat op 5.00.

Engeland wil het even goed doen als de vrouwen

Engeland verloor de finale van het EK in 2020 na een nieuw penaltydrama en hoopt deze teleurstelling weg te spoelen door het WK voor de tweede keer ooit te winnen. De enige keer dat The Three Lions hier in slaagden was in 1966, eigenlijk veel te weinig voor een land met de sterkste voetbalcompetitie ter wereld. De troepen van Gareth Southgate zaten in een groep met Iran, Wales en de VS en konden zo gemakkelijk als groepswinnaar naar de knock-outfase doorstoten. De Engelse vrouwen wonnen deze zomer het EK voetbal voor de eerste keer ooit en de Engelse mannen willen nu hun voorbeeld volgen in Qatar.

De voorbereiding was echter ook niet optimaal voor de Engelsen, aangezien het team degradeerde naar League B in de Nations League nadat het als laatste in hun groep was geëindigd zonder maar één wedstrijd te kunnen winnen. Veel supporters wilden daarom een andere manager dan Gareth Southgate, hoofd van de Three Lions, voor de start van het toernooi.

Engeland won op de eerste speeldag makkelijk van Iran (6-2) maar raakte op de tweede speeldag niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen de VS. Op de derde en laatste speeldag werd opnieuw ruim gewonnen van Wales (0-3). Ook in de 1/8e finales kenden de Engelsen een makkelijke wedstrijd en werd opnieuw met 3-0 gewonnen. In de kwartfinales nemen de Engelsen het wel op tegen Frankrijk.

De kans dat Engeland het WK wint staat op 7.00.

Wordt dit het jaar van Messi?

Argentinië lijkt veel beter voorbereid dan in 2018. Dit is ongetwijfeld de laatste kans voor het Argentijnse genie Messi om de laatste ontbrekende trofee aan zijn palmares toe te voegen. De Argentijnen zijn goed bezig na 3 voorbereidingswedstrijden te winnen (tegen Estland, Honduras en Jamaica) met 11 doelpunten en 0 tegen en de Argentijnen hadden hiervoor nog in de Finalissima met 0-3 gewonnen van Italië.

De Argentijnen zaten in groep C bestaande uit Polen, Mexico en Saoedi-Arabië en het team kwam meteen in de problemen door op de eerste speeldag te verliezen van Saoedi-Arabië. Hierna pakten Messi en co echter 6 op 6 en kon het team alsnog als groepswinnaar doorstoten naar de knock-outfase. In de 1/8e finale konden de Argentijnen makkelijk winnen van Mexico en in de kwartfinales wacht Nederland op hen.

De kans dat Argentinië het WK wint staat op 7.00.

Of toch Portugal als outsider?

Portugal had barrages nodig om zich te plaatsen en werd daarom niet gezien als een kanshebber om het WK te winnen. Maar de recente prestaties van de Portugezen hebben hier toch verandering in gebracht. De troepen van Fernando Santos pakten groepswinst in een groep met Zuid-Korea, Uruguay en Ghana en imponeerde hierna in de 1/8e finales. De bondscoach koos ervoor om sterspeler Cristiano Ronaldo op de bank te zetten tegen Zwitserland en dat bleek een meesterzet te zijn. De vervanger voor Ronaldo, Benfica-speler Gonçalo Ramos, scoorde meteen 3 doelpunten bij zijn eerste basisplaats en lijkt zo het einde van het Ronaldo-tijdperk te hebben ingeluid. In de kwartfinales krijgt Portugal Marokko voorgeschoteld.

De kans dat Portugal het WK wint staat op 7.00.

Vorige winnaars

2018: Frankrijk

2014: Duitsland

2010: Spanje

2006: Italië

2002: Brazilië

Toon andere wedopties

X